БСП-Търговище дари документален филм за красотите на града
БСП-Търговище дари документален филм за красотите на града / Пресцентър на БСП-Търговище, Борислав Курдов

БСП - Търговище закри своята предизборна кампания като подари документален 20 минутен филм за красотите на града. Това се случи по време на безплатна прожекция, която бе осъществена в камерната зала на Драматичния театър в Търговище.

Идеята за изработката на филма е тръгнала спонтанно, след като кандидатът на БСП за кмет на Търговище Диан Цонев е пожелал да се изработи клип за красотите на града, погледнат от горе. След като такива кадри не били намерени, е бил поканен екип от филмова къща, която да заснеме колкото може повече природни и исторически обекти. Въпреки че в първия ден малкото хеликоптерче е претърпяло инцидент, само след три дни снимки екипът е разполагал с над 4 часа суров видео материал, разказа кандидатът за кмет Диан Цонев. „В този 20-минутен документален филм няма политически послания. Той е подарък от нас за гражданите на Търговище. Във филма няма реплики. И аз съм съгласен с това. Защото каквото и да кажем за Търговище то ще бъде малко. Според мен, това е брошката на ревера на всеки един от нас когато искаме на някой гостенин - независимо от мероприятието - дали спортно, дали културно или друго - да покажем красиво Търговище на своите гости".

Силно се надявам след десетина години да направим нов филм за Търговище, в който да отбележим че градът е станал още по-красив, каза още Диан Цонев.

Филмът е един добър нетрадиционен поглед на Търговище. Той ще спомогне за патриотичното възпитание на децата, както и ще затвърди девиза на града „Бях, съм, ще бъда!" Това заяви след прожекцията директорът на езиковата гимназия „Митрополит Андрей" в Търговище Атанас Цанев. „Търговище си го знаем от деца, но винаги сме го гледали от долу - като пешеходци, като водачи на превозни средства. А това, което видях, на мен много ми хареса. Ние винаги работим за патриотичното възпитание на учениците и е хубаво, че това дава резултати. Досега давахме пример с живота и делото на Митрополит Андрей, а сега можем чрез този филм да покажем както миналото, например кадрите от Мисионис, така и за настоящето с кадрите от новия център, от зелените площи и т.н. Не само децата, но всички трябва да знаем, че Търговище винаги е олицетворявал своя девиз „Бях, съм, ще бъда!" А бъдещето е в нашите ученици", каза Атанас Цанев.

Копия от документалния филм ще бъдат подарени на всички държавни и общински институции в Търговище, на Държавния архив, библиотеката, Историческия музей, театъра, Младежкия дом, на всички училища и медии. Копие ще бъде изпратено и на Националната филмотека, заявиха от БСП-Търговище.

БСПТърговище дари документален филм за красотите на града
netinfo