Автоматистрала „Хемус от Велико Търново до Шумен може би ще е само скоростен път
Автоматистрала „Хемус от Велико Търново до Шумен може би ще е само скоростен път / Борислав Курдов

Автомагистрала „Хемус" най-вероятно ще заобиколи и няма да мине край Търговище. Затова алармира на пресконференция депутатът от Коалиция за България Румен Такоров.Според него, предстояло участъкът от Велико Търново до Шумен да бъде декласифициран от автомагистрала в скоростен път.

„Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров вече потвърди тези намерения, но за това се е знаело още през 2011 г. - каза народният представител. И допълни, че „информацията умишлено се е криела от българското общество".   В тази връзка Такоров е отправил питане към министър Лиляна Павлова, по което втора седмица очаква отговор.

Промяната, според депутата, е заложена още миналата година с подписването на трансевропейската транспортна смеха, в която  приоритет е връзката между отделните европейски столици. Отсечката Велико Търново - Шумен попада в разширената мрежа, финансирането за изграждането на която ще бъде променено. По-голяма част от средствата ще трябва да се заделят от държавния бюджет, а не както е в момента, допълни Такоров. Той изрази опасения, че пари за тази дейност трудно ще се намерят от бюджета.

Румен Такоров уточни, че разликата между автомагистрала и скоростен път е в това, че при скоростния път няма лента за аварийно спиране и разрешената максимална скорост е 120 км./час , вместо 140 км.ч. както е за магистрала.