Асфалтират и осветяват допълнително улици в кв. „Дивдядово”
Асфалтират и осветяват допълнително улици в кв. „Дивдядово” / netinfo

Да бъде асфалтирана ул. "Христо Михайлов" и да бъдат подменени осветителните тела по ул. "Подуево", както и да бъде очакълена ул. "Чернишевска" в кв. "Дивдядово", обеща кметът на Шумен Красимир Костов по време на срещата си с жители на квартала снощи. В отговор на техните молби кметът разпореди работата по тези улици да започне още утре. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на общинска администрация.

Преди срещата Красимир Костов, заедно зам.-кмета Митко Киров, инспектираха хода на ремонта по ул. "Тодор Велков" - подмяна на водопровод и асфалтиране, който се извършва по спечелен от общината проект. Заедно с главния специалист на квартала Сергей Методиев обсъдиха реализацията на друг спечелен проект за реконструкция на парка и чешмата в началото на квартала. Проектът е на стойност 10 000 лв. и предвижда освен благоустройство на терена, да бъде изградена и детска площадка. Обсъден бе въпросът за ремонта на кметството и на пенсионерския клуб, който също ще започне скоро.

По време на срещата в читалището с жителите на квартала Красимир Костов направи отчет на своята работа, представи приоритетите, по които общината работи, говори за проектите, които се реализират или са в процес на подготовка. 

Местните жители поставиха редица проблеми, свързани с благоустройството на квартала. Поставиха въпроси за водоснабдяването във високите зони на квартала, за състоянието на някогашната велосипедната алея, за пътя Дивдядово-Шумен. Проблемът с водата ще се реши след прокарването на новия напорен водопровод, който се изгражда по проекта ИСПА, допълни Костов. Той обясни още, че ремонтът на пътя към Шумен е на стойност 12 млн. лв., каквито общината няма, но увери присъстващите, че се водят разговори с министерства за отпускане на средства за геоложки проучвания. Водени са разговори общината, съвместно с италианска фирма, да кандидатства с проект за реконструкция на пътя направо пред Европейската комисия.

През есента ще се организира нова среща, заедно  с главния архитект на общината, на която ще се обсъди проект за развитието на Дивдядово.