29 селища в Шуменско ще са на воден режим през лятото
29 селища в Шуменско ще са на воден режим през лятото / netinfo

29 населени места в област Шумен ще бъдат на воден режим през лятото. Това съобщи управителят на „Водоснабдяване и канализация"-Шумен инж. Светлозар Дамянов по време на заседание на Щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно- възстановителни работи при възникване на бедствия - област Шумен. На заседанието беше обсъдена противопожарната безопасност в областта през летния сезон. Режимът се налага, поради това, че водата стига до тези селища по гравитачен път и когато има липса на валежи и през летните месеци водата е недостатъчна. „Вода в тези населени места ще се пуска през ден", заяви управителя на дружеството. По думите му, към момента няма вероятност броят на селищата, които ще бъдат на режим да се увеличи. Село Изгрев, община Венец, вече е на режим на водоподаването, допълни още инж. Дамянов. Населените места, в които ще бъде ограничено пускането на водата са:

Община Шумен - селата Овчарово, Костена река, Струйно, Салманово, Лозево

Община Никола Козлево - село Църквица

Община Смядово - селата Александрово, Веселиново, Черни връх, Риш

Община Велики Преслав - селата Суха река, Златар, Миланово, Тройца

Община Върбица - град Върбица и селата Маломир, Н.б. река, Бохурово, Ловец, Станяци

Община Нови пазар - селата Избул и Правенци

Община Каолиново - селата Наум, Климент, Тъкач, Долина, Лятно

Община Каспичан - село Калугерица

По време на днешното заседание стана ясно и че от началото на годината са възникнали 145 пожара в сухи треви на територията на областта. Това съобщи комисар Иван Иванов към Областна служба „Противопожарна безопасност и спасяване". По думите му, се наблюдава занижение в пожарите в сухи треви, спрямо миналата година. Той каза и че в Шуменско дежурят 23 противопожарни автомобила, които са приведени в условия за лятно гасене на пожари. „Те са на около 30 години и след всяко второ или трето излизане по сигнал се налага те да бъдат ремонтирани. В следствие на това при продължително засушаване може да се стигне до критични ситуации", допълни комисар Иванов.

Христо Христов, директор на Регионална дирекция по горите - Шумен, съобщи, че през миналата година в горските масиви в Шуменско са възникнали само 3 пожара, които са били „низови" и без материални щети. „По показател горски пожари област Шумен се нарежда на последно място в България, т.е. при нас е имало най-малко пожари в горите", обясни Христов. По думите му, тази година дирекцията е предвидила около 60 000 лв. за превантивна дейност.