ветераните плувци
ветераните плувци
На 13-14 април т.г. в град Брашов, Румъния /250 км северно от Русе/, се проведе Петият международен турнир по плуване за ветерани /от 25 години и по-големи във възрастови групи, определени от Международната федерация по плувни спортове/. Участие взеха 115 плувци, представители на 21 клуба от Румъния, България и Унгария.
Състезанието се проведе на закрит общински 50-метров басейн с десет плувни коридора /открит през 2013 г./, с оригинална носеща конструкция от дърво и покрив от леки материали. Покритието на стените на басейновото корито е изцяло изпълнен от пласмаса с отлична грапавост за по-добри отблъсквания и салта.
Турнирът носи името на румънския плувец Михай Митрофан - брусист, участник в първото олимпийско състезание в дисциплината бруст в Рим през 1960 година. Медалите връчваха елитни в миналото румънски плувци. Независимо от натоварената стартова програма организацията и съдийството бе на много високо ниво.
Плувците ветерани на „Ирис“ – общо 21 състезатели, за пореден път спечелиха много отличия. Златни медали за русенското плувно ветеранско движение завоюваха Тодор Керчев-Паная /на 87 години!/ и Веселин Василев – по пет, Стефка Виденова, Велина Ханджиева и Никола Тодоров - по четири, Николай Ханджиев – три, Жана Петкова, Камен Марков и Пламен Георгиев - по два, Златка Николова, Елена Тинчева, Румен Мушанов-старши, Евгени Маджаров, Александър Григоров, Иван Грозданов и Ивелин Иванов - по един. Индивидуалната купа на международния турнир при жените спечели Велина Ханджиева, която постигна най-високо точкуване по оценъчната система на Европейската федерация по плуване на 50 м бруст.
Русенските ветерани връчиха на най-добрите плувци в турнира календар на русенския плувен клуб, флагчета на клуба и илюстрована история „Русе - още един поглед”. Интересен и достоен за национална гордост е фактът, че Брашов е градът, където е издаден „Рибният буквар“ на Петър Берон.
Състезателният календар на плувците ветерани от Русе през 2019 г. включва още участия в международни турнири в Лас Палмас, Гран Канария, и Решица, Румъния, на откритите шампионати на Гърция и Румъния.