/ Областна администрация-Русе
Две марки, посветени на 800-годишнината от основаването на Ивановския скален манастир „Св. Архангел Михаил“, ще бъдат пуснати в обръщение през настоящата година.

Най-вероятно те ще бъдат валидирани в края на пролетта, като техният тираж и стойност предстои тепърва да бъдат уточнени. Новината стана ясна по-рано през деня след проведен разговор между областния управител Галин Григоров и заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова, която е и председател на Специализирания експертен съвет по маркоиздаване в страната.

Областна администрация-Русе

Двамата се обединиха около становището, че осъществяването на подобна инициатива ще допринесе за популяризиране развитието на държавността и обществото. „Годишнината е с висока национална и световна значимост, тъй като монахът Йоаким възвръща страната ни в лоното на православието, а неговият житейски път оставя следа с доказан във времето принос за утвърждаването на националната идентичност и духовенство“, допълни още Галин Григоров в разговора.

Пощенско-филателното издание, което ще бъде самостоятелно реализирано към темата „Културно-историческо наследство“, ще включва и печат, специално създаден за събитието.

Той ще може да бъде използван за срок от три работни дни от датата на валидирането в Централната поща в Русе. Самото валидиране се очаква да се случи в изнесен пощенски клон пред Ивановските скални църкви, където всеки в рамките на няколко часа ще може да закупи марката, а след това тя ще бъде достъпна във всички централни пощенски клонове в 28-те областни града, както и във филателните магазини.

Областна администрация-Русе

Автор на художествените проекти ще бъде Станимир Желев, който е доказан творец с чувство към детайла и афинитет към духовната тематика. Той е участвал в реализирането на множество проекти, а също така е сътворил не по-малко стенописи и иконостаси в църкви и параклиси из цялата страна.

Според ценителите на изкуството, както и по мнението на критиците в арт средите неговата работа се отличава с майсторска живописна техника и чисто авторски прочит на традиционната иконопис.