Тодор Бонев отново с ефективна присъда по делото Търговска база
Тодор Бонев отново с ефективна присъда по делото Търговска база / netinfo

Русенският общински съветник от партия “Северна лига” Тодор Бонев остава с присъда от пет години затвор и пет хиляди лева глоба в полза на държавата. Наказанието му е наложено по делото за рекет срещу управителя на “Търговска база” Камен Йосифов. Ефективната присъда беше потвърдена от Великотърновския апелативен съд, независимо че с преквалифициране на деянието се отмени  решението на Русенския окръжен съд от ноември 2008 година. Затова съпартиецът на Бонев Цветан Стефанов – Гербера, чиято присъда беше три години и половина лишаване от свобода и глоба от четири хиляди лева, е намалена с половин година. По една година по-малко, от 7 на 6 години затвор получиха и останалите двама обвиняеми Светлозар Илиев и Петко Петков.

Четиримата мъже бяха изправени на подсъдимата скамейка по делото “Търговска база” като бяха обвинени, че със заплахи и демонстрация на сила са принудили през 2004 година директора на „Търговска база” в Русе да даде 80 000 лева и да издаде запис на заповед за 100 000 евро.

Според Апелативния съд няма доказателства, че при принудата е имало и заплахи за убийство, както и че Светлозар Илиев и Петко Петков са получили парите, защото преди на настъпи плащането, те са били задържани по друго обвинение.

Русенският окръжен съд призна четиримата подсъдими за виновни още през 2007 година и им наложи ефективни присъди. Делото обаче беше върнато за ново разглеждане, заради процесуални нарушения. Така процесът “Търговска база” започна отново през май 2008 година.

Днешното решение на Апелативния съд във Велико Търново може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред ВКС.