Русенският пътешественик Петър Ванев заминава за САЩ, където ще прекоси Континенталния преход

/ Дарик Русе

Русенският пътешественик Петър Ванев заминава за САЩ, където ще прекоси Континенталния преход. Експедицията се осъществява с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе - град на свободния дух“ и Сдружение „Поломие“.

Плакет на Фонд „Математика на бъдещето” получи пътешественикът Петър Ванев

Петър Ванев потегля за Америка на 17 март 2019 година и ще прекоси 4 989 км от щата Ню Мексико до Монтана, до края на август тази година. Това е третият, последен преход от така наречената Тройна корона за преходи на дълги дестинации в САЩ.

Петър Ванев е на 32 години и е роден в Русе. Възпитаник е на ПМГ „Баба Тонка“ и е работил в хотелиерския бизнес в Англия. Сега мечтата му е да превърне страстта си към пътешествията в професия и да опише всички свои преживявания в книга.

Петър Ванев - Зеленият Тунел - 3500 км по Апалачката пътека

Петър Ванев е  първият българин прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка - екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4 240 км. Пътят му е известен като един от най-трудните пешеходни преходи в новия свят.

Постижението му даде основание на Сдружение „Поломие“ да потърси подкрепата на Фондация „Русе - град на свободния дух“ за втора експедиция - пешеходен преход на Апалашката пътека, която той покори безпроблемно само с един чифт обувки. Сега едно от Лицата на Русе е на път да стане единствения българин прекосил Континенталния преход и да бъде награден с отличието на Тройната корона.