Разказват за братя Грим от Русе до Лисабон
Разказват за братя Грим от Русе до Лисабон / netinfo

Два русенски проекта са подкрепени на последната сесия на програма „Мобилност“ от Национален фонд „Култура“. 71 проекта получават финансиране на обща стойност близо 70 хиляди лева.

Художественият ръководител на Група за детски театър “Камила” Росица Миновска-Деведжиева ще участва от 21 до 23 юни в Лисабон в международна конференция “Братя Грим днес: ”Детски и семейни приказки” и тяхното наследство, 200 години по-късно”. Това е една от многото инициативи, с които светът светът отбелязва 200-годишнината от отпечатването на първия том с приказки на братя Грим. Организатор и домакин на събитието е Институтът за изучаване на традиционната литература към Нов университет в португалската столица. Лекции и доклади на английски език ще изнесат участници  от 19 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Докладът на Росица Миновска-Деведжиева “Да интерпретираш братя Грим за куклена сцена” е включен в панел “Креативно използване на приказките в мултимедия, представления и междужанрови преразказвания”.

Другият финансиран проект с русенско участие е кукленият моноспектакъл на Милена Стоянова “Огнивото” по Андерсен. Драматургията е специално написана от Илия Деведжиев, музиката създава Пламен Мирчев-Мирона. Спектакълът се играе в София.