"Голяма част от украинските граждани са с български произход и очаквам да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност", каза президентът
Румен Радев е на посещение в Русе и отиде до Кризисния център, където са настанени украински граждани в града.

"Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора.  Те трябва да ползват всички права, които и българите", това каза президентът Румен Радев.

Президентство НР България

"Трябва да се подобри координацията. Това е на първо място. Украинските граждани питат къде могат да отидат и как могат да получат статут. Трябва по-бърза динамична връзка. Кризисният щаб е необходимо да дава по-добра информация, която да се получава в писмен вид. Очакваме в скоро време да има единен портал и да се раздадат листовки, в които да има цялата информация, като например - в коя Община могат да отидат", каза още Радев.

Президентство НР България

Относно 40 лв., които се дават на всеки украински гражданин, Радев коментира темата така: "Тези 40 лв. не се дават на украинските граждани, а се дават на собствениците на хотели и на места за настаняване, които могат да докажат, че осигуряват на тези хора храна и вода".

"Логично е да има среща между президентите на Русия и Украйна и се надявам тя да се осъществи. Войната не е решение. Русия може да спечели тази война, но не може да спечели мира. Не се печели мир с агресия", каза Румен Радев.

"Преговорите са решението. България има основание да претендира да бъде място за такива преговори, но това трябва да стане в координация с ЕС. Ние сме член на ЕС и трябва да търсим единен европейски подход. България беше включена в списъка с неприятелските държави, което смятам, че е едно неудачно решение", смята президентът.

Президентство НР България