Премиера на детската оперета Ани в царството на цветята
Премиера на детската оперета Ани в царството на цветята / netinfo
Премиера на детската оперета "Ани в царството на цветята"
90824
Премиера на детската оперета "Ани в царството на цветята"
  • Премиера на детската оперета "Ани в царството на цветята"

Тази неделя 30 октомври,  на сцената на Държавна опера – Русе ще се състои премиерата на детската оперета „Ани в царството на царството на цветята“, с вход свободен. Проектът Детска оперета „Ани в царството на цветята“ се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Той беше финансиран в рамките на конкурса за местни инициативи, обявен от Фондацията в началото на 2016 г.

„Ани в царството на цветята“ е третото заглавие на Детска опера – Русе след коледния мюзикъл „Скрудж“ и „Уестсайдска история“. Премиерата му ще е и своеoбразен подарък за първия рожден ден на Русенската детска опера, който беше на 24 октомври. Автор на либретотото на „Ани в царството на цветята“ е Илия Деведжиев, автор на музиката е диригентът и композитор Иван Кръстев, режисьор е Росица Миновска – Деведжиева, сценографията и костюмите са по идея на Елица Георгиева. Илия Деведжиев, разказа, че либретото е вдъхновено от повестта „Царството на цветята“ на белгийския поет Морис Карем, наричан „крал на поезията за деца“.

Близо 50 талантливи деца и младежи участват в спектакъла, който се реализира в партньорство с група за детски театър „Камила“. В него участват и балерини от НУИ “Професор Веселин Стоянов” с хореограф Деница Анчева. Младите актьори са на възраст от 7 до 19 години. Режисьорът Росица Минковска-Деведжиева разказа за съвместната си работа с тях.

Вокалният педагог и диригент Свилен Димитров, каза че музиката е много близка до децата, запеваема и театрална. Той също сподели, че младите изпълнители много са се развили както във вокално, така и в артистично отношение. Зам.-директорът на Русенската опера Пламен Александров благодари от името на директора на операта маестро Найден Тодоров на екипа на детската оперета „Ани в царството на цветята“  и на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Той изрази задоволството си от факта, че начинанието Русенска детска опера продължава да се развива и припомни, че в момента тече конкурса за лого на детската опера.

През 2017г. се предвижда спектакълът „Ани в царството на цветята“ да бъде изпълнен още няколко пъти както на сцената на Държавна опера – Русе, така и на открито.