/ Русенски университет
Председателят на Държавната агенция за пътна безопасност Малина Крумова посети  Русенския университет. Визитата включваше среща с академичното ръководство на висшето училище и  участие в кръгла маса на тема „Транспортът в ерата на съвременната цифровизация и Индустрия 4.0“.

Александър Танасов е за втори път „СТРОНГ МЕН`2019“ на Русенския университет

Гост по време на срещите беше и г-жа Наталия Кръстева, заместник кмет на Община Русе по Комунални дейности. Ректорът на университета чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев запозна г-жа Крумова с богатия опит на Русенската Алма Матер, обусловен от географското положение и интердисциплинарността на научните направления.

Учени от университета участват в общински, областни и държавни комисии, работещи в сферата на пътната безопасност и организацията на транспорта, допълни той.  Една от най-новите задачи на екип от висшето училище е разработването на план за организацията на движението в град Тутракан.

Пазарът на труда и дигитализацията бяха обсъдени на форум в Русенския университет

Русенският университет разполага с капацитета и материалната база, за да вземе активно участие в решаването на задачи, свързани с безопасността на движението, увери проф. Белоев.

Г-жа Крумова потвърди важността от наличието на интердисциплинарност при разработването на стратегии и политики в сферата на безопасността на движението. Работата на агенцията предвижда създаването на научен съвет, в който планират да включат научни екипи от Русенския университет и други висши училища от България, с цел създаването на мултидисциплинарни групи, които да обменят опит и да осигурят едни по-безопасни пътища за България.

Проф. д-р Велизара Пенчева, председател на Общото събрание и професор в катедра „Транспорт“ откри кръглата маса, декларирайки принадлежността на университета към региона, в който се намира и лидерската му позиция в областта на транспорта.

Разширяване на сътрудничеството между Висше петролно училище-Баку и Русенския университет

След това представи участниците, които бяха от държавни, неправителствени и частни организации, с голяма тежест при вземането на решения, касаещи безопасността на движението: г-н Богдан Mилчев, председател на УС на Институт за Пътна безопасност, г-н Никола Кибритев, директор на дирекция „Европейско развитие“, г-жа Кремена Минева, началник отдел „Транспорт“ Община Русе, г-жа Мария Цанкова, изпълнителен директор на Асоциацията на Дунавските общини, г-жа Елена Минкова изпълнителен директор на общинска фондация „Русе град на свободния дух“, г-жа Антоанета Ябазонова, директор на БЧК-Русе, г-н Венцислав Шахънов началник Областен отдел „Автомобилна администрация“, г-н Александър Георгиев, директор на „Общински транспорт“-Русе АД, г-жа Жекова, директор на Професионална Гимназия по Транспорт, г-жа Георгиева директор на професионална гимназия по Речно корабостроене и корабоплаване, г-жа Виктория Андреева, представител на Съюза на Автомобилните инструктори, г-н Петър Саваков управител на учебен център „Саваков“, г-н Румен Христов, управител на автошкола „Рулан“, г-н Христо Христов управител на учебен център „Христов“, г-н Красимир Игнатов, управител на учебен център „Игнатов“, г-н Петър Трифонов ръководител на учебен център „СБА“.