/ Русенски университет
„Русенският университет е прекрасен университет с много добра материална база. Изграждането на технологичен център ще запази позициите му на активен, модерен и адаптиращ се към новите условия университет“, каза министър Петков.

Разширяване на сътрудничеството между Висше петролно училище-Баку и Русенския университет

В Русенския университет  „Ангел Кънчев“ се проведе поредното събитие от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0, организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България и Русенското висше училище. 

Участници в дискусията бяха г-н Бисер Петков - министър на Труда и социалната политика, г-н Петър Николов – заместник-министър на Образованието и науката, чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев – ректор на Русенския университет,  г-н Пламен Димитров – президент  на КНСБ, г-жа Светлана Ангелова – Народен  представител, доц. д-р Лиляна Вълчева - председател на Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“-КНСБ.

Асистент към Ханойския университет, Виетнам защити докторска степен в Русенския университет

Гости на събитието бяха Галин Григоров – областен  управител на Област Русе, д-р Росица Георгиева – началник управление на „Регионално управление на образованието“-Русе, кметове на общини, директори на училища, студенти, преподаватели, представители на синдикални и работодателски организации, неправителствени организации и граждани.

Г-н Пламен Димитров започна поредицата от презентации като отбеляза основните предизвикателства пред пазара на труда в света на дигитализацията – изчезването на някои професии и появяването на нови. Към настоящия момент България се намира на последно място по дигитални умения. Това поражда необходимостта от анализиране на ситуацията и създаване на програма, която да позиционира страната правилно в Индустрия 4.0., отбеляза г-н Димитров.

Русенският университет ще бъде домакин на модула „Иновации и креативност за живота- IC4Life“

Г-н Бисер Петков подчерта, че е важно да се намери балансът между търсенето и предлагането на работна сила. В момента нараства търсенето на професии, свързани с мисълта, а тези, който са свързани с рутинни дейности, са заместени от роботи.

За да се отговори на тези предизвикателства, е необходимо да има квалификация и преквалификация на работната сила, учене и усъвършенстване през целия живот. Образователните институции трябва да планират и прогнозират подходящо учебната си работа, защото те са основен двигател на промяната.

Среща с работодатели във факултет "Бизнес и мениджмънт" на Русенския университет

Европейският социален фонд „Плюс“ е предвидил 101 милиарда и 200 милиона евро за увеличаване на заетостта, повишаване на квалификацията, за образование и социална закрила през новия програмен период, завърши г-н Петков.

Г-н Петър Николов припомни, че всяка революция в света е носила много промени след себе си. Такъв е случаят и с дигиталната революция. Работата и усилията на Министерството на образованието са насочени към подобряване на материалните бази в училищата, така че всички да имат достъп до нови технологии в процеса на обучение.

В същото време, цел на Министерството е с национални и европейски средства да финансира работата на учените, който да издигнат България от неблагоприятната и позиция към водещо място в света. Русенският университет е авангарден в това отношение, добави г-н Николов.  

Иновационен лагер за ученици се провежда в Русенския университет

Чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев представи две от иновациите на Русенския университет в областта на дигитализацията и пазара на труда.  Първата е „Центърът за иновационни образователни технологии“, с вече 15-годишна история и много успехи на местно, регионално, Европейско и световно ниво.

Презентирана беше визията за „Учебна зала от бъдещето“, която ще заработи в университета до края на учебната година. Другата новост е първата в България  бакалавърска степен по „Дигитален мениджмънт и иновации“, която се очаква да стартира през следващата учебна година.