/ DarikNews.bg, архив
Областната дирекция на МВР в Русе е създала организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на региона в периода на подготовката и провеждането на избори за общински съветници и кметове на 27 октомври, съобщиха от полицията.

МВР ескортира бюлетините за предстоящите избори (СНИМКИ)

Със заповед на главния секретар на МВР, в Русе е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите, с ръководител директора на ОД на МВР старши комисар Теодор Атанасов. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

Полицията предприема допълнителни мерки за противодействие на престъпността в областта

Изпълнява се утвърден план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове. Служители от ОДМВР-Русе и РДПБЗН-Русе, според компетенциите си, са ангажирани с дейности, свързани с вота,  както в периода на подготовката, така и при самото провеждане на изборите - за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, за гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред в населените места, за осъществяване на контрол и охрана, за осигуряване на безопасността на движението, на пожарната безопасност и защитата на населението и т.н.

Полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили проверки на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. Предоставени са указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

Тръгнаха първите бюлетини за Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище

На 26 и 27 октомври над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта - полиция, пожарна, Жандармерия и Гранична полиция ще са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване - над 330 СИК и ПСИК, както и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР, след запечатването на изборните секции, от 18:00 часа на 26 октомври и ще продължи до приключване на гласуването в изборния ден на 27 октомври, след това е създадена организация за обезпечаване на съответните СИК до предаване на протоколите в общинските избирателни комисии, а впоследствие и до ЦИК.

Организацията на движението около Община Русе, където се помещава ОИК, от 18:30 часа на 26 октомври до приключване приемането на изборните документи, ще се осигурява от екипи на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР.