/ iStock/Getty Images
Извършват се мащабни проверки в по-малките региони, предприемат се действия за засилване на полицейското присъствие в различни времеви интервали в малките населени места, реализират се акции по безопасността на движението
Полицията предприема допълнителни мерки за противодействие на престъпността в областта, съобщиха от ОД на МВР-Русе.

Нови 10 автомобила обновяват автопарка на полицията в Русе (СНИМКИ)

В изпълнение на утвърдените от Главния секретар на МВР дейности и показатели за засилване на полицейското присъствие в малките населени места и по-ефективно противодействие на конвенционалната престъпност, от ОД на МВР-Русе е създадена и се реализира допълнителна организация за реализиране на конкретни мероприятия за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението на територията на Област-Русе.

От месец ноември 2017 година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” при ОДМВР ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област. Служителите, ангажирани с тази дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт.

Целта е хората да имат възможност пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции.

Въз основа на извършените анализи на криминогенната обстановка, както и на информацията, получавана от гражданите и местната власт, от ръководството на ОДМВР – Русе, в рамките на последните два месеца, се предприеха и вече се реализират необходимите конкретни проактивни дейности.

Спад в регистрираната престъпност и ръст на разкриваемостта отчита ОДМВР Русе за 2018 г.

До момента служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Специализираното тактическо звено за бързи действия са извършили две мащабни проверки на територията на РУ-Сливо поле и РУ-Ветово.

Акцент на проверките са: сборища на криминално проявени лица, издирвани лица, продажба и употреба на наркотични вещества, осигуряване на обществения ред в тъмната част на денонощието и други.

В рамките на проведените проверки са установени три лица, съпричастни към престъпна дейност, свързана с наркотични вещества, на територията на град Сливо поле и е задържано лице, държащо и разпространяващо амфетамин на територията на град Ветово.

При акциите се включват и служителите на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, които извършват  проверки в търговски обекти в малките населени места с цел установяване и документиране на случаи за незаконна продажба на акцизни стоки, както и на други нарушения.

В хода на реализираните проверки участват и екипи от Сектор „Пътна полиция“, за извършване на масиран контрол по спазването на ЗДвП в малките населени места, където един от основните проблеми за обществения ред е - управлението на МПС след употреба на алкохол, от неправоспособни водачи, както и организирането на незаконни гонки в тъмната част на денонощието.

Предприетите до момента мерки по това направление, само в рамките на два месеца, са довели до съставяне на 17 АУАН за нарушения по ЗДвП, спиране на 6 МПС от движение, отнемане на 2 броя СУМПС и едно установено използвано чуждо СУМПС.

В дългосрочен план целите на ръководството на ОДМВР-Русе са да продължат проактивните действия по отношение на противодействието срещу  търговията и употребата на наркотици в малките населени места,  нарушенията на ЗДвП, които често имат тежки последици, както и за засилване на полицейското присъствие и укрепване на доверието на гражданите в полицията, като гарант за тяхната сигурност.

Посещенията на мобилните екипи от ОДМВР продължават, по утвърдените ежемесечни графици - линк. Ще продължи и реализирането и на целенасочените действия за извършване на масирани проверки от полицията по места.