/ БГНЕС
Тръгнаха първите камиони с бюлетини в пет области - Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на редовния брифинг.

Оттук нататък по график ще бъдат разпределени и в останалите областни градове, за да може след това те да бъдат комплектовани и за съответните общини и в деня на изборите да бъдат предадени на секционните избирателни комисии и да започне подготовката за изборния ден, обясни още Андреев.
 

ЦИК
БГНЕС



Той показа и примерен начин как в изборния ден избирателите да сгънат бюлетината. Тя се прегъва два пъти по хоризонталата, така че да остане скрит вотът, но и да останат видими частите за секционните избирателни комисии - квадратчетата, където се поставят печатите и отрязъкът с номера.
 

ЦИК
БГНЕС



По местата, където бюлетините са по-дълги и широки, бюлетината трябва да се сгъне още веднъж. Такъв е случаят в София.
 

ЦИК
БГНЕС


Александър Андреев посочи и че девет сдружения са се регистрирали в ЦИК за наблюдение на местните избори в страната. Общо 735 са регистрираните упълномощени наблюдатели, само две са чуждестранните организации с 21 члена, които ще наблюдават изборите на 27 октомври. 

Регистрираните социологически агенции са четири, със 722 анкетьори.

Започнали са и обученията на членовете на СИК в отделни областни градове, като те протичат нормално и със засилен интерес, обясни Андреев.

След края на изборния ден изборните книжа в София ще бъдат приемани в три различни пункта в зала "Арена Армеец" с цел да се гарантира нормалният процес по приемането им и да няма забавяне.