Организират българо-румънска фолклорна вечер за 24 май
Организират българо-румънска фолклорна вечер за 24 май / DarikNews, архив

На 23 май със съдействието на Асоциация «Еврорегион Данубиус» в с. Извоареле, Гюргевски окръг,  ще се състои българо-румънска фолклорна вечер, посветена на Денят на българската писменост и култура. Тя се провежда в изпълнение на подписания протокол за сътрудничество между община Сливо поле и община Извоареле, където живее голяма българска общност.

В спектакъла ще участват фолклорни състави от Извоареле и съседната община Расучени, а от българска страна групите за автентичен фолклор «Детелина» с.Бръшлен и читалище «Братство 1906», групата за народни песни към читалище «Христо Ботев 1928г.», танцов клуб «Бабовски гайтани»  от читалище «Никола Вапцаров 1927» с.Бабово и др.

Община Сливо поле развива през последните години редица съвместни трансгранични инициативи, между които културен обмен и трансграничния проект   „Рехабилитация на достъпната инфраструктура ... в  региона Гюргево - Русе (R.O.A.D. Гюргево – Русе)” с партньори Окръжен съвет Гюргево, община Извоареле и Расучени, и Община Сливо поле, област Русе, финансира по Програма ТГС Румъния-България 2007-2013. Създадената Съвместна работна група от представители на земеделието (СРГПЗ) в област Русе и Гюргевски окръг осъществи многобройни срещи с  румънски дистрибутори на зеленчуци и торове, които проявяват  силен интерес към зеленчукопроизводството в община Сливо поле и възможностите за износ в Румъния.

Всичко това е в духа на един от приоритетите в работата на Еврорегион Данубиус, а именно, съдействие на общините от двете страни на Дунава, за осъществяване на трансгранично сътрудничество във всички области.