Необичайно ниски обороти в салони за красота засекли от НАП
Необичайно ниски обороти в салони за красота засекли от НАП / dariknews,архив

Профилирано засичане, чрез системата на НАП за дистанционна връзка с касовите апарати, показало необичайно ниски парични обороти в ателиета за разкрасителни процедури в Русе. Селектирана била група от 11 обекти, в които отчетите им значително контрастирали спрямо другите от бранша, дори и през голямата за всички „жътва” през абитуриентския май. Директните наблюдения на приходните инспектори от екипа за оперативни проверки в офиса на НАП в Русе, пък  разкрили, както добре познати прийоми за прикриване на доходи с изваждане на една касова бележка през трима клиенти , така и уникални нелепици…

Добродушна фризьорка с ателие в многолюден русенски квартал била посъветвана от фирмената счетоводителка, че, „за да не бие на очи”, ще е добре да маркира дневен оборот между 30 и 40 лева. И коафьорката решила още при започване на работа да фиксира на касовия апарат някаква „приемлива” сума – напр. 37 лева, но правила това само с една касова бележка за цялата сума от само едно обслужване и след това направо нулирала фискалното устройство, „за да е готово за следващия ден”... За да не губи сметката, обаче, прилежно записвала в тетрадка върху работния  плот пред себе си всяка извършена процедура и взетите за нея пари. Сравненията показали, че реалният дневен оборот е средно 130 лв., че през месец Май в касовия апарат са фиксирани 370 лв., а в тетрадката почти 1900 лв., че от началото на годината  пред НАП са отчетени към 3600 лв., а под чертата на личната сметка над 9300 лв. На всичкото отгоре майсторката на филирането с апломб показвала трудов договор за 4 часов работен ден без да съобрази, че обявеното от самата нея работно време на вратата е двойно повече. Шест пъти повече от реалния пък се оказал посочения като разход наем от 300 лв.

По време на браншовите проверки на фризьорски салони,  ателиета за козметични процедури, маникюр и ноктопластика приходните инспекторите от офиса на НАП в Русе са съставили 3 бр. АУАН за нарушения на Наредба Н-18 за работа с фискални устройства. На нередовните фирми предстоят допълнителни наблюдения и ревизии за изясняване на укритите данъци и определяне на съответните санкции.