мажоретен фестивал
мажоретен фестивал

Русе посреща с пъстра феерия колоритните християнски празници Лазаровден и Цветница с третото издание на Международния младежки мажоретен фестивал „Русе. Ритъм & Марш“, който ще се проведе на 20-21.04.2019 г. Организиран от Община Русе и Общински младежки дом - Русе, фестивалът посреща 28 представителни формации на мажоретни клубове от България и Румъния, които ще представят вълнуващи композиции в различни жанрове на мажоретното изкуство. В съставите им участват близо 450 мажоретки в две възрастови групи и три фанфарни младежки оркестъра, които ще осеят с очарование, изящество и много настроение улица „Александровска“ и площада пред съдебната палата в предстоящите почивни дни.

     Официалното откриване на 3.Международен младежки мажоретен фестивал „Русе. Ритъм & Марш“ е на 20 април от 18 часа на пл. „Свобода“. Непосредствено след красиво дефиле на всички състави, което започва от 17:30 часа, ще премине по улица „Александровска“ от ПГДВА „Йосиф Вондрак“ до централния площад, с кръгова обиколка край хотел „Дунав Плаза“, площада пред Общината и ще доведе участниците в обособената за фестивалните дни зона. По време на атрактивното шествие съставите ще изпълняват парадни композиции и маршови етюди. Първият фестивален ден ще завърши с мащабен флаш-пърформанс на всички участници, които в продължение на 30 минути едновременно ще демонстрират удивителни техники и мажоретно майсторство.

      Художествени композиции в три мажоретни жанра с батони, помпони флаг и солови изпълнения включва програмата на втория фестивален ден, който започва в 11:00 часа в неделя 21.04.2019 г. на пл. „Свобода“, където обособена зона със столове за публиката и сценичен подиум очертават терена за мажоретните изяви. В 13:30 часа започва церемонията по награждаване на участниците, с която ще завърши третото издание на Международния младежки мажоретен фестивал „Русе. Ритъм & Марш'2019“.

      Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ традиционно предоставят на всички участници във фестивала съпътстваща културно-историческа програма. Всички гости ще разгледат Екомузея и ще се насладят на красивата река Дунав с едночасова разходка с МК „Русчук“.