/ Русенска опера
Премиера на операта Мадам Бътерфлай от Джакомо Пучини се представя на Русенска сцена на 31 януари от 19:00 часа в зала Опера. Режисьор на спектакъла е директорът на Бургаската опера Александър Текелиев.

През 2017 година той постави и на Русенска сцена представи заглавието Самсон и Далила от Камий Сен-Санс. В януярското издание на "Мадам Бътерфлай” ще се дирижира от Юрий Илинов. Сценографията е на Борис Стойнов, а костюмите са дело на Цветанка Петкова – Стойнова.

Първата страст на Александър Текелиев било оперното пеене. Участвал е в над 500 спектакли в цяла Европа и Съединените американски щати. През 2001 година решава да мине от другата страна на сцената като режисьор.

За работата си в Русе Текелиев казва че е много е хубаво ти да създадеш продукта. Да мине през теб, през душата ти, през твоята визия, през твоя поглед, през твоето светоусещане и така имаш възможността да кажеш нещо.

Мисля, че това е много хубаво. Ако имаш какво да кажеш. Текелиев поставя "Мадам Бътерфлай” за трети път. Преди това е режисирал произведението на Пучини на бургаска сцена и в Национална опера – Скопие.

Пучини е един от любимите му композитори. Това. Всеки път той се стреми да направи "Мадам Бътерфлай” по различен начин. - Бътерфлай е една сага за доверие, за верността, за приятелството, за чистотата. Колкото по-истински я пресъздадеш, толкова е по – голямо влиянието върху публиката - казва Текелиев за произведението на Пучини.

Това е поредният оперен спектакъл, който Текелиев поставя на Русенска сцена. Признава, че винаги се връща и работи с удоволствие с екипа на Операта в дунавския град. Оперният режисьор вече води разговори с ръководството на Русенската опера за следващи съвместни проекти. Ролята на Мадам Бътерфлай (Чо-Чо-сан) ще бъде изпълнена от Йоана Железчева.

Тя завършва оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Дебютира на сцената на Софийския национален театър за опера и балет, сега е солистка на Държавна опера Бургас, считана за един от най-добрите съвременни сопранови гласове у нас.

Участва в множество продукции в България и гастролира в Европа, където получава ласкави отзиви от музикалната критика. Останалите роли са поверени на: Сузуки - Андреана Николова Кейт Пинкертон – Мая Владимирова Бенджамин Франклин Пинкертон – Петър Костов Шарплес – Венцеслав Анастасов Горо – Димитър Кюркчиев Ямадори, принц – Иван Пенчев Бонзо - Стоян Стоянджов Имперски комисар – Георги Димитров Официален регистратор - Георги Ганчев Оркестър, хор и солисти на Държавна опера.