/ iStock
Богата програма със събития от разнообразни жанрове очаква русенската публика и гостите на града през лятото на 2022 година на сцената на Летния театър  в парка на Военния клуб, съобщиха от екипа на Русенската опера.

“Сцена край реката" е мотото на летния фестивал, който се открива в Русе на 17 юни, петък, от 20.30 часа, с мащабната продукция на “Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев - една от най-ярките творби на българската оперна класика. Идеята на Русенската опера, която се възражда след няколкогодишно прекъсване на представленията, е и през лятото русенци да се насладят на класически оперни произведения и разнообразни концерти, така, както през март в града има музикални дни.

От 17 юни до 5 август на напълно реновираната сцена на Летния театър в парка на Военния клуб в Русе публиката ще има възможност да гледа най-доброто от света не само на класическото изкуство, но и на рок музиката, разказват от Държавна опера - Русе. В петъчната вечер на 17 юни операта на Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“ отново ще вплете в шарена черга от ритми и мелодии гласовете на певците и оркестъра. Най-силното послание на композитора, изречено със средствата на майсторското слово и музиката, е посветено на главния герой на творбата – гусларя Илия. Това са стиховете на Пенчо Славейков, „облечени“ в музика: „Осъдиш ли певец, ще сториш грях“.

В контекста на нашето съвремие тези магически думи означават само едно: „Не убивайте изкуството!“, обобщават от екипа на културната институция.

"Режисьор на постановката е доайенът на оперната сцена проф. Павел Герджиков. Любимецът на публиката маестро Димитър Косев е диригент на спектакъла. Сценографията е на изтъкнатия български художник Иван Токаджиев, а хормайстор е всеотдайната Стелияна Димитрова - Хернани. Солистът на Русенска опера Петър Костов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното  Даниела Караиванова ще излезе на сцената като неговата любима Зорница, а Александър Баранов ще изпълни ролята на стария кадия. Като Осман Бей, или изгубеният брат на Илия, ще може да бъде видян баритонът Александър Крунев, а чорбаджи Радан ще бъде басът Стоян Стоянджов. Раданица е мацосопраното Андреана Николова, а басът Момчил Миланов ще изпълни ролята на отец Матей. Един от основните елементи в спектакъла е изключително атрактивната хореография, дело на Анна Пампулова", разказват от операта. 

“Луд Гидия” на сцената на Летния театър при Военен клуб в Русе ще бъде представена със специалното участие на ансамбъл "Кукери".
 
БТА