Киноклуб „Синята къща“ кани на две прожекции в четвъртък
Киноклуб „Синята къща“ кани на две прожекции в четвъртък / netinfo

Третата среща на Киноклуб „Синята къща“ в Русе ще се проведе в четвъртък. Организатор на прожекциите е сдружение „Европейски пространства 21“, те ще бъдат в зала „Батенберг“ на Историческия музей, от 15:00 и от 18:30 часа.

15:00 КИРИКУ И ДИВИТЕ ЖИВОТНИ: Детски киноклуб
18:30 ХАВЪР

Сдружение „Европейски пространства 21“ е член на Българско кино общество. Това е общност от хора, които споделят страстта към филмовото изкуство. Целта е да изградим устойчива среда на общуване и споделяне чрез киното и езика му.

Кой може да членува в клуба? Всеки, който е изкушен от качественото кино – европейско и световно. Има и специален Детски киноклуб.

Le Havre / Хавър
режисьор Аки Каурисмаки
2011, 103 мин, Финландия-Франция-Германия
В ролите: Андре Вилмс, Кати Утинен, Блонден Мигел, Лайка, Жан-Пиер Дарусен, Елина Сало
Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър, където се е сближил с местните хора в качеството си на честен, но не и проспериращ ваксаджия. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Марсел трябва да се изправи срещу стената на човешкото безразличие с единственото оръжие, с което разполага – вродения си оптимизъм и непоклатимата солидарност на хората от квартала. Врагът му е огромната държавна машина на Запада в лицето на полицията, която с всеки изминал миг се приближава към бежанеца.

Киноклуб Синята къща кани на две прожекции в четвъртък
netinfo

Детски киноклуб от 15.00 часа:
КИРИКУ И ДИВИТЕ ЖИВОТНИ
реж. Мишел Осело
75 минути, 2005, Франция, Белгия
От дълбините на Синята Пещера дядото на Кирику заявява “Историята за Кирику и магьосницата беше прекалено кратка. Не остана време за ви разкажа всичко, което той извърши. А той направи много хубави и смели неща, които не бива да бъдат забравени.

Слушайте, сега ще ви разкажа за неговите подвизи”. И започва да разказва приказката как малкото момче се научило и станало градинар, детектив, грънчар, търговец, пътешественик и доктор, като винаги остава най-малкия и най-смелия герой.