Игнат Канев е 38-ият Почетен доктор на Русенския университет
Игнат Канев е 38-ият Почетен доктор на Русенския университет / Дарик Русе, архив

Игнат Канев, канадски строителен магнат с български произход, известен филантроп, дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада и Почетен консул на България в Канада, е 38-ият Почетен доктор на Русенския университет. Титлата “Doctor Honoris Causa на Русенския университет” му бе присъдена днес от Академичния съвет по предложение на ректора на висшето училище, проф. д.т.н. Христо Белоев.

Академичният съвет присъди и титлата „Почетен член на Русенския университет“ на съуправителите на Фондация „Канев“ – съпругата на Канев, Димитрина Канев, и двете му дъщери – Кристина-Мария Канев и Анна-Мария Канев. Според разпоредбата най-престижната почетна титла се дава на „български и чуждестранни граждани, които имат значителен принос за развитието на Русенския университет и неговата материална база“.

„Основание да внеса предложението за разглеждане в Академичния съвет е дарителството на г-н Канев в полза на Русенския университет – каза проф. Белоев – По този начин г-н Канев утвърждава авторитета на Русенския университет и съм убеден, че удостояването му с това високо почетно знвание е едно заслужено отличие и стимул за продължаване на нашата плодотворна съвместна работа“.

Построяването на комплекса „Канев Център Русенски университет“ осъществява идеята на прочутия наш сънародник да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за Русе, университета и региона. Идеята беше съгласувана с ректора проф. Белоев при гостуването на Канев във висшето училище през септември 2012 г. На 12 ноември същата година, в Деня на Русенския университет, Канев обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на Центъра.

Първата копка на бъдещия „Канев Център Русенски университет“ беше направена на 13 март тази година в присъствие на близките на Канев, дошли специално от с. Горно Абланово за събитието. Строителната дейност се извършва в предвидените срокове и вече е определена датата на откриването на Центъра – 10 октомври. Тогава ще се проведе и церемонията по удостояването на г-н Канев с почетната докторска титла.