Нов храм строят в Бяла
Нов храм строят в Бяла / ГЕРБ Русе
Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и кметът на Община Бяла Димитър Славов направиха преглед на строежа на новия храм „Свети Пантелеймон“. Идеята за построяването на нов храм в кв. „Гара Бяла“ възниква още в началото на 90-те години на ХХ век, но поради разни проблеми досега не е била реализирана. Със съдействието на кмета на Община Бяла Димитър Славов бе съставен инициативен комитет, който да реализира начинанието. С решение на Общинския съвет бе отстъпено право на строеж. Русенският митрополит Наум лично положи основния камък в началото на градежа.

По сметката на Сдружението „Св.Пантелеймон” са набрани от дарения над 230 хиляди лева. С набраните средства се финансира изцяло полагането на основите и строителството на сградата, което е на етап изпълнена строителна конструкция, монтирани куполи и покривна конструкция. Изпълнена е вътрешна еллектрическа инсталация, изпълнени са вътрешните и външни мазилки на сградата и ограда на имота. Започна изпълнение на каменните облицовки на сградата, парковото оформление, а се подготвя монтирането на иконостаса и цялостното оформление на района на цървата, които дейности са обезпечени със финансови средства.

За първи път от 100 години на територията на общината се строи православен храм. Православният храм „Св. Пантелеймон” на гара Бяла ще бъде открит на 27 юли 2018 година, в деня на честването от Българската православна църква на Св. Панталеймон Никомидийски.