Медалистите с директора Кунчев
Медалистите с директора Кунчев / netinfo

С три златни медала, един бронзов и Голямата купа се завърнаха трима възпитаници на ПМГ „Баба Тонка“-Русе от Международната олимпиада по математика в Сингапур (SIMOC). Престижната надпревара се проведе от 14 до 17 юли. Тримата шестокласници от Русенската математическата гимназия Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров получиха покани за участие в нея благодарение на отличните си резултати и спечелените медали. Учениците се включиха в олимпиадата с финансовата подкрепа на фонд "Математика на бъдещето".

Константин Георгиев завоюва два златни медала и Голямата купа на трибоя в надпреварата. Йордан Петков също се завърна със златен медал, а Станислав Григоров – с бронзов. Те бяха подготвени от доц. д-р Илияна Раева от РУ „Ангел Кънчев“. Ръководител на екипа в Сингапур бе директорът на ПМГ „Баба Тонка” - Митко Кунчев. Той дари в подкрепа на участието на учениците в престижната нодпревара средствата, които получи заедно с наградата „Русе” в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Повече от 22 000 ученици от 19 страни  участваха в предварителния кръг на олимпиадата. Сред тях бяха представители от Сингапур, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Хонг Конг, Камбоджа, Индия, Узбекистан, България, Мианмар, Китай, Монголия, Русия и др. Това е първото участие на възпитаници на Русенската математическа гимназията в едно от най-трудните и престижни състезания по математика. За него покани получават само ученици, спечелили бронзов, сребърен или златен медал.

Сингапурската международна олимпиада по математика е с уникална концепция. Тя не само тества способността на участниците да решават задачи, но и уменията им за работа в екип чрез интерактивни игри и логически пъзели. SIMOC дава възможност за изява на младежи сред конкуренция от най-добрите математически таланти от цял свят. Надпреварата се провежда в три категории: индивидуален писмен конкурс за ученици от втори до десети клас и две предизвикателства за работа в екип под формата на математическо състезание. Първото издание  на олимпиадата е било на 12 август 2015 г., с 414 участници от 13 държави и над 350 родители и учители.