Честен митничар не било оксиморон
Честен митничар не било оксиморон / netinfo

Служител на Митница Русе, работещ на ГКПП-Дунав мост трогна с честността си украински гражданин, шофьор на ТИР, като намери и му предаде изгубените от него 150 щатски долара.

Митническият инспектор от Митница Русе Велин Терзийски е бил дежурен на пункта и е обслужвал високата кабина за таксуване на ТИР-ове в сряда следобед. Около 16.30 часа, когато нямало чакащи за преминаване през Дунав мост товарни автомобили, 33-годишният служител забелязал до кабината сгъната банкнота от 100 долара. Когато я взел, установил, че в нея има нагъната още една банкнота от 50 долара. Той веднага уведомил за намерените пари началника на Митница Русе Веселин Георгиев според процедурата, която при такива случаи изисква, ако парите не бъдат потърсени и не е установено чия собственост са, да бъдат описани и предадени в касата на митницата.

Няколко минути по-късно на пункта се явил рускоговорящ мъж, който бил целия пребледнял и се оглеждал около трасето край кабината на “Пътни такси”. Украинският шофьор обяснил, че когато стигнал на румънския граничен пункт установил, че е изгубил парите си. Оставил камиона си на пункта и с колега, пътуващ към България, се върнал обратно, за да провери дали парите му не са паднали там. Въпреки че не питаел особена надежда, тираджията описал точно пред валутата и в какви банкноти е сумата. След като се убедили, че това е собственикът на парите, служителите му ги предали. Трогнатият от честността им благодарен мъж се просълзил, защото това били последните пари, с които трябвало да се прибере у дома си.

На служителят е изказана служебна благодарност от ръководството на Митница Русе и същата е отразена в досието му. Инспектор Велин Терзийски има 6 години стаж в системата на Агенция Митници и от година и половина работи като инспектор в отдел “Пътни такси и разрешителен режим”.