Болницата в Дулово отново е на ръба заради дългове
Болницата в Дулово отново е на ръба заради дългове / Дарик радио - Силистра
Болницата в Дулово отново е на ръба заради дългове
55987
Болницата в Дулово отново е на ръба заради дългове
  • Болницата в Дулово отново е на ръба заради дългове

Общинската болница в Дулово е заплашена да остане без ток тези дни, съобщи управителят й д-р Стефан Стойчев. По думите му лечебното заведение дължи сума, наследена от предишното управление, за която е имало споразумение с дружеството за електроразпределение. Тези дни е получено предупреждение за пълно погасяване на задължението от новите енергийни собственици.

За първото полугодие дуловската болница е успяла да покрие 200 000 лв. от наследения от предишното управление дефицит, но остава дълг от 3,7 млн. лв. към различни доставчици.

Според Стойчев проблемът с недостига на средства се корени в т.нар. лимитирани бюджети на болниците, които се определят на базата на предишната година. През 2011 г. болницата в Дулово бе пред закриване с едно работещо отделение. Сега функционират три с договорени 31 клинични пътеки. Но бюджетът се изчерпва до средата на месеца, а здравната каса не признавала допълнително свършената работа, обясни ситуацията д-р Стойчев.

Главният счетоводител на здравната каса в Силистра Румен Атанасов отвърна, че състоянието на болницата е въпрос на управление.
Кметът на Дулово д-р Юксел Ахмед обеща общината да подпомогне здравното заведение, но разчита на разбиране от страна и на контрагентите.

Справка показва, че за полугодието над 1 200 пациенти от Дуловско и близките шуменски села са се лекували в болница, а 1 700 са преминали амбулаторни прегледи.