Записват за профилактични прегледи за рак на гърдата
Записват за профилактични прегледи за рак на гърдата / netinfo
За 14-та поредна година Федерацията на жените и Диагностично-консултативния център в Разград организират кампания за профилактични прегледи за рак на гърдата. Това съобщиха председателят на организацията Любка Стоянова и управителят на поликлиниката д-р Николай Денев.
Записването започна в края на миналата седмица, то се извършва всеки работен ден от 14 до 18 часа на касата на Easy Pay в развлекателен комплекс „Синема“, който се намира в западната част на бившето кино „Димитър Благоев“.
Прегледите ще се проведат от 26 до 29 октомври в 31 и 33 кабинет в сградата на ДКЦ. Профилактиката ще бъде съпроводена с ехографски изследвания, които ще извършат специалистите по образна диагностика д-р Миткова и д-р Димитрова от ДКЦ№4 „Света Екатерина“ във Варна. Цената на прегледа е 10 лева.
Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените и редовната профилактика е много необходима – обясни д-р Денев. Ранната диагностика е от ключово значение за последващото лечение и при 70% от ранно откритите форми на карцином на млечната жлеза има 10-годишна преживяемост.
Стоянова и Денев припомниха, че през миналата година в рамките на кампанията за ранна диагностика на рак на гърдата в Разград са прегледани 670 жени. За периода от 2009 до 2016 година са открити 10 жени със съмнения за карцином на млечната жлеза. В рамките на годишните кампании е имало от 20 до 100 жени с доброкачествените образувания –  фиброаденоми и мастопатии /фиброкистична болест/.