В Лозница ще хвърлят богоявленски кръст в язовир, в Разград – водосвет пред църквата
В Лозница ще хвърлят богоявленски кръст в язовир, в Разград – водосвет пред църквата / Радка Минчева, архив

И тази година Лозница ще е единственото населено място в област Разград, в което ще се спази традицията на Йордановден да се хвърли и извади богоявленският кръст във водоем.

Тамошният свещеник отец Боян съобщи за Дарик, че службата в църквата в Лозница започва в 8,00 ч. на 6 януари, след приключването на водосвета в храма около 11,00 ч. се тръгва към язовир „Каменна чешма“. Там отец Боян и отец Иван ще извършат ритуала по хвърляне на кръста. Засега трима са записаните смелчаци да скачат в язовира, за да извадят кръста, очаква се на място да се включат още млади мъже. Край водоема ще бъде запален голям огън, за да се стоплят по-бързо след като излязат от водоема. Кръстът, който ще донесе здраве и благоденствие за един от смечаците, е изработен от чамово дърво,  майсторът е Яким Гечев от Църковното настоятелство в Лозница. Сред спонсорите, които ще раздадат парични награди на смелите мъже, които ще скачат за кръста, са: фирмите „Виола“ООД и „Хладилна база“-Лозница, както и община Лозница.

В Разград църковната служба в храма „Св. Николай Мирликийски“ също ще започне в 8,00 ч., около 10,30 ч. ще е водосветът пред църквата и поръсване на миряните за здраве. Поради липса на подходящ водоем, хвърляне на кръста в областния град няма да има.