С „Не сме народ” разградчанка спечели конкурс за възрожденска рецитация
С „Не сме народ” разградчанка спечели конкурс за възрожденска рецитация / netinfo

18-годишна ученичка от Разград спечели четвъртия Конкурс по художествено слово за изпълнение на произведения от възрожденски автори, провел се в Русе на 1 ноември. Преслава Начева раздели първата награда с Владислав Стойчев от Силистра. На второ място остана друга разградчанка – Ния Василева от ПМГ”Акад. Никола Обрешков”.

Преслава представила пред журито с председател Ириней Константинов стихотворението „Не сме народ” от Петко Славейков. За Дарик тя разказа, че за пръв път чула тази творба при миналогодишното си участие в същия конкурс, в училище не го изучавали. Темата не е остаряла, актуална е и днес, творбата е много точна и жива – коментира тийнейджърката, обяснявайки защо е избрала именно „Не сме народ”.

Тя допълни, че Ириней Константинов бил впечатлен от разградската школа, препоръчал на талантливите разградчанки да не спират да мислят върху това, което изпълняват.

Преслава е ученичка е в 12 клас в ГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград, паралелка английски с немски. Част е от театралната формация „Импулс” на Мария Петрова-Енева от 2011 г. Участвала е в пиеси и концерти, има награди с трупата, но това е първата й самостоятелна награда. Преслава кандидатства в университет в Шотландия, иска да учи социални дейности.