Кметът разпореди демонтиране на незаконни и опасни детски площадки
Кметът разпореди демонтиране на незаконни и опасни детски площадки / netinfo

Две детски площадки в жк „Орел“ ще бъдат демонтирани по разпореждане на кмета д-р Валентин Василев. Това съобщи самият той днес, обоснова заповедта си с факта, че и двете площадки са незаконни и опасни за здравето на децата.

Детските площадки до блокове 20 и 24 са изградени в предизборно време миналата есен – обясни Василев. В общинската управа обаче няма никакви документи за това – нито за проектите, нито за определяне на фирмите, които са ги направили. Има обаче проект, включен в Инвестиционната програма на община Разград, според който на същите места ще има много по-модерни и безопасни площадки, чието изграждане се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ и ще се случи през 2017 г. Неофициално имаме информация, че двете площадки са изградени за сметка на фирмите, които са ги правили, и за това обаче документи няма – съобщи още кметът. Освен незаконни, двете площадки са и опасни за здравето на децата, които ги ползват: подпорните стени край тях са предпоставка за инциденти, а от пързалките децата падат директно на цимента.

Съоръженията на двете площадки ще бъдат демонтирани и в най-скоро време ще се намерят други терени, отново в жк „Орел“, да бъдат поставени, като под тях че има ударопоглъщащи настилки, ще се спазят и всички процедури по изграждане на площадките – увери Василев.

Сигналът за тези площадки се появи първо във Фейсбук и кметът използва възможността да благодари на всички граждани, които оповестяват подобни нередности в „Кауза Разград“ или други групи в социалните мрежи. Увери, че те се взимат предвид, като това става приоритетно за най-спешните.

Василев и заместничката му Галина Георгиева съобщиха още, че продължава възстановяването на детски и спортни площадки в различни части на града, инвестицията е на стойност 90 000 лв., още 50 000 лв. пък са предвидени за площадките зад блок „Палма“ и в Градския парк, предстои избор на фирма-изпълнител на обществената поръчка.

Кметът разпореди демонтиране на незаконни и опасни детски площадки
netinfo

Кметът разпореди демонтиране на незаконни и опасни детски площадки
netinfo