/ iStock/Getty Images
Обстановката в община Разград се нормализира и не е необходимо обявяване на бедствено положение.

Община Разград

Община Разград

Това констатираха заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Милена Орешкова на работна среща с ангажираните с преодоляването на последствията от усложнената зимна обстановка служители.

Община Разград

Община Разград

Същото становище Грънчаров представи и на заседание на Областния щаб за бедствия, на което стана ясно, че две от съседните общини - Кубрат и Самуил - са обявили бедствено положение.

Община Разград

Към 14:00 часа снеговалежът е спрял, вятърът е със скорост 6 м./сек., температурата -5 градуса, а снежната покривка - 26 см., като на места има преспи по 2 метра. На заседанието в Областна администрация бе поставен въпрос с почистването на обръщалото към жп гара Разград, което затруднява достъпа на гражданите, които искат да използват този транспорт. Заместник-кметът Грънчаров лично провери ситуацията, разговаря с началника на гарата и с неколцината пътници, които от 4 чака чакат влак, движещ ке със закъснение, след което бе разпоредено машина на почистващата града фирма Еф Си Си да почисти участъка.

Община Разград

Грънчаров разговаря и с директора на почистващата фирма Христо Георгиев относно почистването на селата от общината. В част от тях с почистването са ангажирани местни хора, собственици на машини, които могат да извършват снегопочистване.

Община Разград

Тази тема бе обсъдена и на работната среща следобед, на която стана ясно, че основните улици в областния град са почистени, в следобедните часове ще са акцентира на почистването на тротоарите, първоначално едностранно на част от улиците, за да се осигури възможност за придвижване на пешеходците и да не се движат те по пътните платна.

Община Разград

От общинската управа напомнят, че почистването на прилежащите тротоари към съответните сгради е задължение на хората, които ги стопанисват или обитават. Засега остават без електричество 6 населени места в община Разград, а 7 - без вода, като ангажираните с това дружества работят по отстраняване на авариите.

Община Разград

Междувременно Министърът на образованието по предложение на Регионалното управление на образованието издаде заповед РД09-297/06.02.02.2020 г., с която във връзка с усложнената зимна обстановка се обявяват за неучебни за училищата от област Разград дните 6 и 7 февруари, като учебното съдържание следва да бъде преструктурирано.

Община Разград

Община Разград

Детските градини и ясли в областния град обаче работят, отоплени са и приемат своите възпитаници и днес, и утре. Вече е отворен пътят към Търговище за МПС до 12 тона, предстои отварянето и на други основни пътни артерии.