РЗИ-Смолян
РЗИ-Смолян / netinfo
Здравните инспектори излизат на протест на професионалния си празник - 15 март. Те искат достойно заплащане за труда си и адекватно отношение към проблемите в системата от страна на Министерството на здравеопазването.

Недоволството на служителите на Регионалната здравна инспекция в Смолян ще протече по символична форма, като всички ще бъдат с лентички на реверите си. Те не са съгласни с отношението към тях, тъй като има служители с над 30-годишен стаж зад гърба си, които получават минимално възнаграждение. Това са квалифицирани специалисти - медицински лаборанти, експерти и здравни инспектори.

Служителите на РЗИ вече са изпратили и декларация, с която подкрепят своите колеги от Благоевград, от където също се надига недоволство тази година.

Очаква се в протестите да се включат и колегите им от цялата страна, тъй като в здравните инспекции възнагражденията са най-ниски от цялата система на здравеопазването.

Такива ще има и в Пазарджик. Намеренията на недоволните там са да покажат за доказателство фишовете си по време на протеста. Той ще се състои въпреки обявеното вчера от Министерството на здравеопазването повишение на заплатите на здравните инспектори с 18%, с което средното възнаграждение ще стане 754 лева вместо досегашните 640. Промяната, постигната след над 10-годишни усилия, е довела до смекчаване на проявата, но хората от системата остават в готовност за нови протести.