наргиле
наргиле / netinfo
Експерти от Регионалната здравната инспекция (РЗИ) в Смолян ще запознаят медицинските специалисти, работещи с организирани ученически и детски колективи, за негативните последствия за здравето на младите хора при употребата на наргиле. Инициативата е част от информационната кампания „Пушенето и ти" на Здравното министерство, която обхваща и учениците от горния курс в училищата, и е посветена на Международния ден без тютюнопушене.

Темата за ориенталския способ за пушене на тютюн и други продукти от младежите в много кафенета и барове из страната е особено актуална напоследък. Министерството на здравеопазването работи върху предложения за законови текстове, регламентиращи употребата на наргиле на обществени места, продуктите за пушене и, особено, достъпа на непълнолетни до тях. Въпреки това, сред младите и сред по-широката общественост все още липсва добра информираност за здравното въздействие на наргилето.

Най-известният мит е, че наргилето е безвредно, защото димът от пушенето му преминава през вода и се филтрира от опасните вещества. Истината е, че и след това пушекът продължава да съдържа високи нива на токсични съединения – катрани, въглероден оксид, тежки метали, като арсен, кадмий и олово, и множество канцерогенни вещества. Водата има дори негативно влияние, защото охлажда дима и той се вдишва по-дълбоко в белите дробове в сравнение с дима от цигарите, а пушачът поема в по-пълна степен опасните му съставки.

Според Световната здравна асоциация пушекът, вдишван за един типичен едночасов сеанс с наргиле, може да се равнява на изпушването на 100 или повече цигари.