/ Община Пловдив
Общината набира доброволци в помощ на нуждаещите се
Да се удължи работното време на хранителните магазини в Пловдив, така че да се ограничи струпването на хора на едно място и по едно и също време. Това предложение отправя общинският кризисен щаб към управителите и собствениците на големи търговски вериги.

„По този начин искаме да успокоим хората, че ще могат по всяко време да закупят стоки от първа необходимост без да се налага да се редят на опашки“, заяви кметът Здравко Димитров. Той призова за запазване на спокойствие и спазване на всички необходими мерки и предписания на националния кризисен щаб.

Кметът бе категоричен, че трябва да се изпълнява точно пропускателния режим и да се сведе до минимум струпването на хора на едно място. „Стоенето вкъщи може да спаси човешки живот“, подчерта той.

Ето какви решения взеха още от щаба: 

1.       От утре общинският кризисен щаб започва да набира доброволци, които при нужда да могат да се отзовават по всяко време. В това число и медицински кадри, студенти последен курс по медицина, които да се включват в общите усилия на община Пловдив и общинските здравни заведения за ограничаване разпространението на коронавирус. Записването става на тел. 032/656700 или на email: info@plovdiv.bg.

2.       Домашният социален патронаж, който обслужва 450 човека, продължава своята дейност, като има готовност да се увеличи с още 300. Храната в социалните трапезарии ще се разнася пакетирана по домовете. Затварят се центровете за обществена подкрепа.

3.       В понеделник детските кухни ще работят, но от следващия ден, вторник, 17 март ще бъдат затворени до второ нареждане.

4.       Временно служителите на ОП „Паркиране и репатриране“ няма да обслужват „Синя зона“ с билети. Услугата ще може да се заплаща с машините за паркинг и чрез SMS, съдържащ регистрационния номер на автомобила на кратък номер 1332.

5.       Бюрата за закупуване на карти за градския транспорт ще продължават да работят, като се спазва пропускателен режим без струпване на хора на едно място.

6.       Приканваме родителите да спазват предписанията на Община Пловдив и да не водят децата си на детските площадки. Пространствата за игра ще бъдат оградени със специална лента и указателни табели.

7.       Общите събрания на етажните собствености се спират до преодоляване на извънредното положение. По възможност събирането на такси ще бъде онлайн, а ако се налага това да става от врата на врата, то да се спазват препоръките за обезопасяване с маски и ръкавици от страна на ангажираните със събираемостта. По инициатива на кмета на „Тракия“ Костадин Димитров домоуправителите вече помагат на самотни възрастни хора.

„Призоваваме хората да бъдат по отговорни, да не пътуват, да не ходят при роднини в друг град или в чужбина. А тези, които се връщат от друга страна да спазват 14-дневната карантина“, заяви старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР - Пловдив.

Общинският кризисен щаб заседава всеки ден и своевременно ще информира гражданите за взетите решения.