Започва демонтирането на опасните тролейбусни жици в Пловдив
Започва демонтирането на опасните тролейбусни жици в Пловдив / БГНЕС

Демонтирането на опасната неизползваема тролейбусна мрежа на възлови кръстовища и булеварди в Централната градска част на Пловдив започва от днес. Това съобщиха от общинската администрация. Премахването на жиците ще стартира от района на Коматевския възел до Младежкия хълм.

Кметът Иван Тотев обяви, че вече има избран изпълнител по ЗОП за демонтажните дейности. Ще се работи поетапно по местата, за които вече има издадени заповеди - в отсечката на бул. „Васил Априлов“ от ул. „Данаил Николаев“ до „Шести септември“, на кръстовището на Чифте баня, по бул. „Цар Борис Трети Обединител“, на Сточна гара и по бул. „Христо Ботев“ – от Централна гара до Коматевско шосе.

Пред Дарик районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов вече подчерта, че демонтажът ще бъде съобразен с това да не създаде хаос в движението и придвижването в Пловдив.

Припомням, че всичките заповеди за демонтиране на тролейбусната мрежа са потвърдени с решение на Административния съд в града под тепетата с мотива, че жиците са опасни и застрашават здравето и живота на хората.

Контактната мрежа беше собственост на бившия мажоритарен собственик на обявеното в несъстоятелност дружество „Градски транспорт“ Ангел Батаклиев.

Община Пловдив ще иска да й бъдат възстановени сумите за демонтажа на жиците.