Забавят парите за компенсации от лихвоточки по жилищните влогове
Забавят парите за компенсации от лихвоточки по жилищните влогове / dariknews.bg

68 пловдивчани има вероятност да изпаднат във финансов колапс, ако не им бъдат изплантени полагащите им се компенсации от държавата, регламентирани в закона за лихвоточките по спестовните жилищни влогове, обяви днес главният секретар на общината Петя Дойчинова. Тя обясни, че местната комисия, занимаваща се с компенсирането по жилищните влогове, е обработила документите им като вложителите са заявили желание да им бъдат изплатени лихвоточките в парични средства. Общината е подала готовата информация в Националния фонд в София, но за първи път сумите не се превеждат навреме, както е били всеки месец, каза Дойчинова. Това положение е рисково за гражданите, тъй като на лицата, които им се полагат компенсации трябва да имат сключени сделки за получаване на жилища с банки, ипотеки и други, категорична бе гл. секретар на общината, която е председател на местната комисия.

Ежедневно неудовлетворени граждани идват в общината, за да си търсят парите, каза още тя. За проблема Дойчинова е уведомила председателят на бюджетната комисия по финанси Менда Стоянова, която се е ангажирала, че ще постави въпроса на министъра на финансите и съвместно ще потърсят причината за дефицита на средства и как да бъдат компенсирани гражданите. Очаква се до края на годината още 1500 души да бъдат одобрени за компенсация по лихвоточки  и ако проблемът не бъде решен максимално бързо, те също няма да получат парите си, каза Дойчинова.

В списъка за компенсация на жилищно-спестовни влогове и натрупани лихвоточки са включени повече от 15 хиляди пловдивчани.