Във “Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД Сопот (ВМЗ-Сопот) увеличават работната заплата за трети път през тази година. Това се случва след разговор между ръководството на завода със социалните партньори. Увеличението на работните заплати влиза в сила от 1 декември 2022 година и е с 6,5 на сто, съобщиха от пресцентъра на ВМЗ.

ВМЗ-Сопот даде на прокурор договор за превоз на работници

Изпълнителният директор Иван Стоенчев подчерта, че това е третото увеличение на заплатите през настоящата година в най-голямото държавно предприятие от военно-промишления комплекс на страната ни. Така през 2022 година средната работна заплата в дружеството нараства с близо 50 процента спрямо тази през 2021 година. Освен това от месец юли ваучерите за храна са увеличени от 80 на 200 лева, добави Стоенчев.

Той съобщи, че съгласно решение на Съвета на директорите, всички работници и служители ще получат за ноември по 200 лева бонус и по една минимална работна заплата за дружеството, чийто размер е 781 лева. Тези бонуси ще бъдат изплатени преди Коледно-новогодишните празници, уточни изпълнителният директор.

За БТА Иван Стоенчев каза, че във ВМЗ Сопот работят 3850 души, като всички са от региона на Сопот и Карлово. В момента средната работна заплата във военния завод е 1400 лева.
 
БТА