Бившето и сегашното ръководство на ВМЗ "Сопот" направиха коментар във връзка с изказването на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, че ВМЗ "Сопот" умишлено се води към фалит.

Министърът на икономиката: ВМЗ - Сопот съзнателно се води към фалит

"Бях председателя на съвета на директорите на ВМЗ "Сопот" до вчера, заяви Мариян Йовчев на брифинг. Днешната ситуация не е изненада за никого. Беше ясно още с назначаването на Никола Стоянов от президента Румен Радев, че ще се търси реванш и отмъщение. Служебният министър на икономиката Никола Стоянов изрече пред медиите множество неверни твърдения, да не кажа лъжи и съм длъжен да отговоря".

"Стоянов каза, че е експерт. Опитах се да разбера какъв експерт е и в коя област, но не можах да разгадая. Важното е, че президентът Румен Радев знае какъв експерт е и затова два пъти вече го назначава. През ноември за председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот", а сега за служебен министър. Действително Никола Стоянов е подходящ за тази длъжност защото е лично мотивиран за отмъщение", заяви Йовчев.

Според Йовчев Стоянов умишлно или поради незнание манипулира общественото мнение. "Той явно не различава категориите реализирана и произведена продукция".

По думите на Йовчев ВМЗ е на печалба от 48 млн. лева. През първото тримесечие, когато Стоянов е ръководил, ВМЗ е на загуба от 1,6 млн. лв.

Йовчер отговаря и на твърдението на Стоянов, че сега е време да се правят инвестиции, а ВМЗ "Сопот" пропуска това време. Според Йовчев обаче редица машини се нуждаят от сериозен ремонт. "Аз лично се ужасих в какви условия работят работниците. Работната заплата беше подигравателно ниска, увеличихме я с 200 лв., увеличихме и ваучерите на храна. В настоящия момент предприятието има възможност да увеличи заплатите с около 20%".

ВМЗ "Сопот" е в стабилно състояние - и финансово и производствено, подчерта Йовчев и попита как при това положение водят завода към фалит.

От своя страна новият изпълнителен директор на дружеството Венцислав Димитров заяви, че "военно-промишленият комплекс се нуждае от спокойствие, за да работи, тъй като има чувствителни крайни клиенти и те по никакъв начин не аплодират това, което се случва през последните седмици".

По думите му няма съмнение фактът, че трябва да се въведат промени в дружеството.

Той обясни, че днес сутринта в ДКК са имали проверка от ДАНС, която е свързана с управлението на ВМЗ "Сопот".

"За хората най-големият проблем в завода е липсата на кадри, които могат да извършват тази работа", допълниха от дружеството.