Награди Пловдив
Награди Пловдив / Дарик архив
На тържествена церемония в Градския дом на културата "Борис Христов" бяха връчени традиционните Награди "Пловдив". За поредна година община Пловдив удостои със статуетка, диплом и парична награда в размер на 1000 лева, творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2017 година.
 
Специализираните комисии определиха победителите в 10-те раздела: "Художествена литература", "Художествен превод", "Журналистика", "Архитектура", "Музика", "Театър", "Изобразително изкуство", "Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство", "Произведение на изкуството, предназначено за деца" и "Културно наследство и съхраняване на паметта".
 
Своеобразен домакин на церемонията по награждаване бе пловдивския Куклен театър, по сценарий на Лео Капон и водещи Владислав Севов и Златка Далчева от БНТ -2, с активната подкрепа на учениците от училищата по изкуства в Пловдив: Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“;  Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“; Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив; Професионална гимназия по облекло „Ана Май“.
 
В музикалната програма на спектакъла участваха талантливата Лидия Ганева от Арт Войс Център – Пловдив с ръководител Румяна Иванова, която представи страната ни на детската Евровизия, както и 16-годишната Ивана Муцкова и 11-годишната изпълнителка на джаз Аглея Канева, също възпитаници на Арт Войс Център Пловдив. Виртуозно изпълнение на Астор Пиацола – „Пролет“ направиха учениците от трио „Пълдин“  от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“: Николай Маринов – пиано; Стефан Хубенов – цигулка; Зияд Касим – виолончело.
 
Имената на победителите във всяка категория се пазеха в тайна до последно и се съдържаха в запечатани пликове. Носителите на Награда Пловдив получиха своите статуетки и дипломи от миналогодишните носители на престижното отличие.
 
В края на церемонията, зам.-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Александър Държиков отправи поздрав към наградените, номинираните, зрителите и всички, за които 24 май е Празник на словото и духа. На финала, хористите от хор „Детска китка“, хора на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ и „Хор на пловдивските момчетата“, заедно с публиката в залата, изпълниха „Върви народе възродени“.
 
Вижте кои са удостоените с Награда Пловдив за ярки постижения през изминалата 2017 година:
 
Раздел „Архитектура“
Райна Бекирова за Жилищна сграда с магазини в УПИ II-1147,1148,кв.293 по плана на ЦГЧ, гр. Пловдив, ул. Авксентий Велешки №8.
 
Раздел „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“
Операторът Антон Марчев за документалната поредица за туризъм „Пътувай с БНТ2“ по БНТ.
 
Раздел „ „Журналистика“
Не се присъжда награда
 
Раздел „Изобразително изкуство“
Стоян Куцев за ретроспективната изложба „Стъпки“ в залата за временни експозиции на ГХГ - Пловдив
 
Раздел „Музика“
Мирослава Кацарова за цялостната концепция и реализация на PLOVDIV JAZZFEST през 2017 г.
 
Раздел „Театър“
Eкипът на „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга за „Момчето от последния чин“ на Драматичен театър – Пловдив
 
Раздел „Художествен превод“
Венера Атанасова за превод на романа „Момичето от Бруклин“ на Гийом Мюсо
 
Раздел „Художествена литература“
Проф. Инна Пелева за „Георги Марков. Снимки с познати“
 
Раздел „Културно наследство и съхраняване на паметта“
Аксиния Бутева за книгата „Жената, Везмото, Градът от традиционна културна технология към съвременни културни практики“
 
Раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“
Хор „Детска китка“ с диригент Златина Делирадева за Празничен концерт „Хор „Детска китка“ – 70 години, Златина Делирадева – 50 години творческа дейност.