изгорял влак
изгорял влак / снимка: Йорданка Господова
Влакът Пловдив-Панагюрище се е запалил в движение. За инцидента, станал в ранния неделен следобед в района на село Цар Асен, сигнализираха изплашени пътници. В паниката хората скочили от композицията и тръгнали по релсите. Няма данни за пострадали.

Пореден инцидент с влак: Машинисти предотвратиха пожар в локомотив


Пътували в злополучния влак обаче са гневни заради лошата организация на алтернативен транспорт. Изпратен е автобус, който обаче се препълнил, според Стоян Иванов. За следващия хората чакали в горещините повече от час.

30 март: Запалиха се два вагона на пътнически влак в Коньово (СНИМКИ/ВИДЕО)

Някои тръгнали пеш по коловозите и ходили повече от 3 км. По-възрастните обаче не можели да изминат това разстояние и останали да чакат, разказва Йорданка Господова. Други панагюрци твърдят, че този влак няколко пъти е спирал заради прегряване и недоумяват защо досега не са взети мерки за безопасността и на гражданите, и на служителите по тази линия.

горящ влак
снимка: Йорданка Господова

Движението по маршрута Пловдив-Панагюрище се обслужва с мотриси от най-новата серия на БДЖ – „Сименс Дезиро“. Редовните курсове по линията са възстановени от 2006 година.

4 май: Пламна локомотивът на бързия влак от София за Бургас

Миналата есен обаче от държавния превозвач тихомълком замениха част от немските машини със старите 40-годишни дизелови локомотиви от серия, доставена в България между 1969 и 1980 г. По-късно от пресцентъра на компанията обясниха, че новите мотриси са на ремонт, а докато той тече, се налага или да бъдат върнати в експлоатация стари, или да се ползват автобуси.

От БДЖ все още не е пуснато официално съобщение за запалилия се влак.