Василка Шопова започна 101 с над 70 гости

Василка Шопова започна 101 с над 70 гости
98793
Василка Шопова започна 101 с над 70 гости
  • Василка Шопова започна 101 с над 70 гости

101 години започна баба Василка Шопова от Пазарджик, а празникът за вековния й юбилей събра около нея весела компания от над 70 гости. И повече искали да дойдат - възрастната жена е изключително добър човек и всички я обичат, но се оказало, че дворът само толкова може да събере.

Василка е родена на 12 септември 1918 година в многодетно семейство с петима наследници - трима братя и две сестри. Тя е „изтърсачето“, тоест - най-малката, но далеч не и най-глезената. Не били богати, затова на децата се наложило от малки да се трудят.

Учи до трети клас (равностоен на сегашния седми), а когато един ден носи вкъщи първата двойка. За наказание майка й Лазаринка я спира от училище и я праща да учи занаят, за да разбере как се вади хляба. Главява я да чиракува при шивачка и се оказва, че облеклото е един от многото й таланти.

Скоро се сдобива с документ за майсторски клас от Пловдивската индустриална камара. До 95-годишна възраст не спряла да шие, а клиентите се редяли пред къщата на опашка, разказва снаха й - Латинка Шопова. И до днес вдява конец в игла два сантиметра, макар да не вижда - по интуиция.

Миналата година, точно след 99-ия си рожден ден, получила инсулт. Близките й треперели над нея и си мислели, че ще я загубят. Трима лекари ходили на крак в къщата, за да я лекуват - джипито д-р Дженка Милева, д-р Илчев и д-р Куюмджиев. С тяхната и Божията помощ бабата се възстановила напълно и днес не е рядкост да я видят как щъка по двора с мотичка в едната ръка и бастун в другата – чисти бурените.

Всичките й роднини я обожават заради благия й характер, казва Латинка, която смята свекърва си за своя втора майчица. Двете са не само роднини, но и близки приятелки. Обичат да седнат заедно и да изпият по „едно пръстче мастика“.

Освен този ритуал по женски обаче Василка няма никакви вредни навици. Никога не е пушила, не посяга към алкохол и кафе. Съвсем доскоро спазвала стриктно всички пости. Проблеми със стомаха я заставили да се откаже. Но иначе е доста здрава, само леко недочува и понякога губи равновесие, разказва снахата. И с изумително запазена памет, в която пази спомени отпреди повече от половин век.

Участва във вземането на важните решения вкъщи и по-младите често я слушат. Една от най-важните й заръки за тях е: „Докато съм жива, с никого няма да се карате!“.

Чуйте повече за очарователната баба Василка от Латинка Шопова.