Вариант 1 се падна на матурата на зрелостниците, а на седмокласниците- Вариант 3
Вариант 1 се падна на матурата на зрелостниците, а на седмокласниците- Вариант 3 / БГНЕС, aрхив

Близо 5300 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втория задължителен зрелостен изпит по избор, а над 5300 са седмокласниците, които се явяват на националното външно оценяване по математика днес.

Вариант 1 се падна на държавният зрелостен изпит на абитуриентите. Той бе изтеглен в 7.00 ч. в сградата на МОН. Матурата на дванайстокласниците започва в 8.00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет, уточняват от образователното министерство.

Най-много зрелостници (над 17 500 в цялата страна) са избрали като задължителен ДЗИ биология и здравно образование. Близо 15 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от близо 11 600 абитуриенти.

Вариант 3 се падна на националното външно оценяване по математика на учениците в 7-ми клас. Изпитът по математика за седмокласниците е с начало 10.00 ч. и се състои от два модула, като първият е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен,  е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.