/ ThinkStock/Getty Images
За 50 години площите с гори в обхвата на Регионалната дирекция по горите в Пловдив са се увеличили три пъти. Те заемат почти 31 млн. куб. метра и представляват 1/3 от територията на областта, съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив Мирослав Димитров. Той участва в официалното откриване на Седмицата на гората в Държавно ловно стопанство Кричим, организирано от Югозападното държавно предприятие – Благоевград.
 
Димитър Колев и децата от „Дружба“ засадиха дръвчета за първа пролет

Само през миналата година лесовъдите в Пловдивска област са залесили близо 500 декара нови гори, а през първите три месеца на тази година са залесени 260 декара. Очаква се до края на годината да бъдат залесени нови 510 декара в държавните и 880 декара в общинските горски територии. Предвидено е също отглеждане на млади насаждения и култури на площ от над 6 200 декара.
 
Мирослав Димитров съобщи още, че през 2018-та година са констатирани 317 нарушения, за които са съставени и актове за административно нарушение, а на телефон 112 са подадени над 150 сигнала за нарушения.
 
Проектите на Пловдив 2019 - начало и финал

Контролът при проследяването на дървесината от временните складове през складовете за продажба и цеховете за преработка до крайните потребители се поддържа на високо ниво, благодарение на въведената централизирана система за издаване на превозни билети, каза директорът на Регионалната дирекция по горите.
 
14 са били горските пожари в областта през миналата година, те са засегнали територия от 650 декара, но само пет декара са върхов пожар, отчете Мирослав Димитров.
 
По време на празника бяха връчени и наградите „Лесовъд на годината” и „Служител по контрола”. В стопанството в Кричим бяха разселени колхидски фазани, а преди седмица там са били разселени яребици.
 
Чуйте и от приложеното аудио.