/ netinfo
Емблематични за Пловдив сгради и проекти не успяха да бъдат завършени пред началото на 2019-та година, когато градът откри своето домакинство като културна столица на Европа.

Иван Тотев: Откриването на Пловдив - ЕСК беше впечатляващо и надмина очакванията ни

Въпреки, че за ремонта на Кино "Космос" се говори от много години, сградата няма как да отвори врати скоро. Само преди дни стана ясно, че Община Пловдив започва работа по заданието за обявяване на архитектурен конкурс за кино „Космос“, а новината съобщи  кметът Иван Тотев.

По думите му, ще бъдат изпратени писма за съгласуване с Камарата и Съюза на архитектите, а в документацията ще бъдат добавени и конструктивните обследвания, както и всички идейни разработки до момента, касаещи сградата.

2019 г. ще промени имиджа на Пловдив и ще популяризира града като достойна столица на културата на Европа

Новото е, че в разработката ще бъде включено и площадното пространство отпред, за което вече има издадени заповеди за отчуждаване. Проектирането на киното и площада ще струва 150 000 лева.

Обмисля се в западната част на площада да бъдат разположени временни галерийни пространства за изложби, а в средата да има летен бар или кафене. Улицата, която е на тупик, ще бъде приобщена към площадното пространство, но тя няма да бъде отворена за автомобили или да се паркира, а ще обслужва достъпа до гаражите. Победителят в конкурса ще има възможност да подпише договор с Община Пловдив за реализиране на тази идея, съобщи още градоначалникът.

До обяваването на този конкурс стигна, след като преди това пред обществеността беше представен проектът на младите архитекти Тихомир Казаков и Мария Мишинова, от който явно градската управа се отказа.

Реализацията на идеята щеше да струва 5 милиона лева. Предвиждаше се външният вид на сградата да бъде запазен в автентичния й вид, обясниха тогава двамата архитекти, които заявиха, че ще дарят изготвеното задание на Община Пловдив.

Събитията в Пловдив: С какво още ще ни изненадва Евростолицата на културата?

Подземното ниво на сградата трябваще да запази техническите си и складови функции. Кабинетите на партера да бъдат премахнати, а в пространството на фоайето, където ще се провеждат събития, щеше да има стъклени прегради.

На по-горното ниво трябваше да бъде обособена малка читалня към НБ "Иван Вазов", а залата на горния етаж трябваше да е за 400 души.

И докато Казаков и Мишина представяха пред обществеността проекта си, в залата се разгоря скандал, заради правата върху проекта за сградата. Оказа се, е за тях претендират трима архитекти, начело с Любомир Шинков, които изратиха писмо до градската администрация, че те са авторите на проекта за ремонт на емблематичната за града сграда.

И тогава Иван Тотев обяви: Даваме седмица за доказване на авторските права на кино „Космос“. И веднага обаче подчерта, че едва ли ще излезе нещо ново, защото за авторски права на сградата се говори вече близо година, но само "с изрезки от вестници".

Внушителен спектакъл в Пловдив - Европейската столица на културата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той беше категоричен, че ако трябва, по казуса ще се стигне и до съд и подчерта, че досега никой не е представял документ за авторските права на кино „Космос“ в администрацията.

И така, проектът окончателно зацикли. Кога киното отново ще отвори врати и ще започна да живее, към момента е въпрос без отговор.

Светлина в тунела обаче има при ремонта на площад „Централен“. Основната част на централния пловдивски площад ще бъде готова за туристическия сезон, заяви пред журнаристи кметът Иван Тотев, но не обясни кой месец от годината визира.

Според проекта, на чието представяне залата на Дома на културата се пръскаше по шевовете, стана ясно, че пространството ще има три вида настилка. Светъл и розов гранит са предвидени за ареалите и за терените пред магазините, автентични сиенитни плочи ще покриват античните улици, а останалата част от площада, която е близо 50%, ще е с изкуствени бетонови блокчета "земелрок".

Стойността на целия проект е близо 12 милиона лева, 7 милиона от които са за ремонта на подлеза на Гладстон, а останалите са за площадното пространство, което е 38 дка. Предвижда се фонтанът „Стружката“ пред бившия Партиен дом в Пловдив, поставен по повод влизането на България в ЕС, да бъде премахнат.

По искане на Националния институт за недвижимо културно наследство не се предвижда продължаване на археологическите разкопки срещу Пощата, както и навлизането на площада в Цар-Симеоновата градина.

Предвижданата реконструкция на централния пловдивски площад включва още нова подземна комуникация, както и свързване на археологическите пространства от двете страни на бул. „Цар Борис III Обединител“.

Освен проектирането и същинските строителни дейности, проектът засяга и археологическите обекти форум „Запад“ и форум „Север“, които трябва да бъдат консервирани и експонирани. Ще има допълнително озеленяване на пространството, а парапетите от страната на разкопките ще бъдат стъклени. Поставянето на настилката на площада вече започна, очакванията са до края на годината той да е напълно реконструиран.

Голямата базилика в Пловдив също трябва да отвори врати за посетители през 2019 година.

Сградата, която ще е едно от архитектурните бижута на града, ще бъде на две нива. В нея ще се експонират над 2000 кв. метра уникални мозайки. Височината й ще бъде над 10 метра, а фасадата -  от неизползвано досега у нас стъкло. Ще повтаря контурите на Епископската базилика, но не в оригиналните й размери.

В нея ще има ателие за реставратори, магазин за сувенири, зала за прожекции, пространство за културни събития, виртуална реалност и др. От панорамна тераса ще се разкрива гледка към Античния театър, Форума, Одеона, а Епископската базилика ще бележи началото на туристически маршрут.

Проектът предвижда още изграждането на детска площадка, сух фонтан, нови места за паркиране, велоалея. Пред католическата църква ще има площад, а на мястото на съществуващия сега паркинг  – зелено пространство с пешеходно преминаване. Ще бъдат оформени места за отдих, ще има и малко кафене.

Площадното пространство ще е на площ от 8500 квадратни метра, а разгърнатата площ на защитната конструкция ще е 4800 кв.м. Общата инвестиция е в размер над 16 милиона лева, като 8,2 милиона лева – от Фондация „Америка за България“, останалите – от Община Пловдив. Културният обект трябва да е готов пред есента на тази година.

Към момента строителството на новата градска галерия, която трябва да се помещава в бившия магазин Дет Маг, е замразено заради обжалване във ВАС на обществената поръчка за избор на изпълнител, която местната управа обяви.

Иначе, проектът там предвижда новата изложбена зала да е на два етажа с обща площ от 1000 кв. м. Изработен е от архитектурно бюро  „Арко“ срещу символичната сума от 20 000 лева, а реализацията му възлиза на 1,1 млн.лв. Пространството ще бъде изцяло реконструирано, с нови тоалетни, гардероб и с асаньсор за 18 лица, който ще се ползва и за големи картини.

Още един от знаковите пловдивски археологически обекта - Източната порта, преминал съвсем наскоро под управлението на общинския институт „Старинен Пловдив“, се очаква да бъде завършен в обозримо бъдеще. "Източната порта на Филипопол" е паметник на културата от национално значение и  е една от трите входно-изходни артерии на античен Пловдив.

Предполага се, че я е изградена през втори век по времето на Император Адриан. Руините й лежат в подножието на Трихълмието, в непосредствена близост до Стария град. Археологическият обект беше даден за стопанисване на Община Пловдив за 10 години с решение на Правителството.

Идейният проект за Източната порта вече получи одобрение от НИНКН. След това трябва да бъде изработен технически или работен проект. А финансиране за реализацията на проекта градската управа ще търси пари от Европа.