Иван Тотев
Иван Тотев / Искра Койчева, Дарик архив
Очаквам 2019-та да промени имиджа на Пловдив и да популяризира града като достойна столица на културата на Европа. Това каза в "Седмицата" на Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев, минути след като посрещна делегация от италианския град Лука.

Кула откриване Пловдив ЕСК
netinfo

Той отправи покана към гостите от цяла България, но заяви, че откриващото събитие е специално за всички пловдивчани.

30 посланика и близо 70 представители на различни европейски столици ще бъдат сред официалните гости на откриващото събитие за Европейска столица на културата в Пловдив тази вечер. Акредитираните журналисти от България и чужбина са над 250.

Триизмерното лого на Пловдив 2019
Дарик Пловдив

В програмата на проекта са включени близо 300 събития през годината и над 150 още в културния календар на общината, уточни Тотев. Най-важното, според него е, всеки пловдивчанин и гост на града да намери в тази програма своето културно събитие и преживяване, с което ще запомни 2019-та година в Пловдив. Наред с модерното изкуство, голяма част от клъстъра РегионалЕ залага на проекти, свързани с българските традиции и обичаи. "Слуховете, че Пловдив е мъртъв като ЕСК са силно преувеличени", каза още кметът.
 
Очаква се двоен ръст на туристите в града и региона. Според данните, съобщени от него, през 2018 г. те са били 1 млн. 100 хил. души, а прогнозите за 2019 г. са туристическият поток да се увеличи до 2 млн. и 500 хил. Икономическият ефект се изразява още в  строежа на нови хотели, индикатор за това е и липсата на безработица.

Пловдив
Благой Момчилов


В ефира на Дарик Тотев заяви, че до новия туристически сезон центърът на Пловдив ще изглежда много по-различно и ремонтът на площада ще приключи навреме. "Затварянето на централния булевард също бе много смело решение. Въпреки всички първоначални критики съм сигурен, че днес вече всички са убедени, че това е най-правилното място за издигане на модерната сцена", коментира още кметът на града.
 
На въпроса готов ли е за следващ мандат Иван Тотев отново отговори, че все още не е убеден в това си решение и предпочита да има повече време да кара новия си мотор.

Пловдив ЕСК
netinfo

Спектакълът тази вечер ще продължи един час, като в него ще участват предимно артисти от Пловдив и региона. Валя Балканска ще даде началото на Европейска столица на културата с космическата "Излел е Делю хайдутин". Светлинното шоу ще завърши с 15-минутна заря, след което програмата под зведите ще продължи до 20.30 ч. с участието на германския музикант и продуцент на електронна музика Шилер. В 21.00 ч. ще започне огненият театър на Пеещите фонтани.