"Ние сме всички цветове". Това е мотото на спектакъла, с който тази вечер в Пловдив се постави началото на програмата по проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Спектакълът бе поставен на уникална сцена в самия център на града, пред погледите на десетки хиляди пловдивчани и гости на града. На 30-метровата кула, по различно време, се качиха общо 1500 участници, които в края на програмата на двата подиума от по 120 метра, изписаха с големи букви #заедно#together.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЛЯСКАВОТО ОТКРИВАНЕ ТУК

Днес е велик ден за Пловдив - даваме началото на културната година, която завинаги ще остане в историята на нашия град“, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев.

Година, през която Пловдив ще представлява България и ще бъде европейска столица на културата. В хилядолетната си история най-старият жив град в Европа винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Наричан от люлката на българското Възраждане, до икономическото чудо на България, Пловдив играе централна роля, събрал в себе си минало, настояще и бъдеще. Град, събрал в себе си различни етноси и религии. И днес тук, на този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към познанието, ние говорим на различни езици от различни държави, но ние говорим за това, което ни обединява - заедно“, подчерта Тотев.

Пловдив – Европейска столица на културата (СНИМКИ)

Триизмерното лого на Пловдив 2019
Дарик Пловдив

В приветствието си еврокомисарят Мария Габриел каза, че е горда, че Пловдив е първият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа. И това е напълно заслужено, подчерта Габриел. По думите ѝ Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и Европа. Тук се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към по-добро бъдеще, подчерта еврокомисарят. Тя добави, че Пловдив е истинско съкровище "с хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които заживяват по уникален начин в културните елементи на Балканския полуостров и цяла Европа".
 
Именно тук, в Пловдив, разбираме, че културата не е добавка, а е от съществено значение за укрепването на нашата европейска идентичност, за създаване на чувството ни за обща принадлежност, за оформянето на утрешната Европа. Днес съм убедена, че именно Пловдив има призванието да надгради този успех като европейска столица на културата, да предаде от енергията и продължи да насърчава културното многообразие на Европа“, допълни Мария Габриел.
 
На кмета Иван Тотев бяха връчени поздравителни адреси от името на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и от Европейската комисия. В Пловдив, да наблюдават на живо програмата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на НС Цвета Караянчева и над 500 официални лица, сред които гости от градовете европейски столици на културата, от Европейския парламент.

Хиляди хора се очакват за откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата

Пловдив
БГНЕС

Спектакълът бе реализиран под ръководството на основателя на "Phase7" Свен Сьорен Байер, който изпълни задачата си и предостави на зрителите незабравимо преживяване от музика, светлини и фойерверки.
 
Пространството на двата булеварда - "Цар Борис III Обединител" и "Мария Луиза", върху чиято пресечна точка се намира кулата-сцена, се превърна в място за празненство.
 

Отправна точка на едночасовото шоу бе разнообразието от етноси в Пловдив, град с 8 000-годишна история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния.
 
"РАЗНООБРАЗИЕ" и "НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ" бяха ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Програмата бе открита от Теодосий Спасов и закрита от Валя Балканска.

Пловдив
БГНЕС

Над 200 кукери от региона, с уникалните си и ритуални танци символично поставиха началото на годината и "изгониха злото".
 
Млади актьори от Гимназията за сценични и екранни изкуства показаха театрални умения, а танцьори от емблематичния за Пловдив ансамбъл "Тракия" приеха предизвикателството и поставиха нова хореография в стил съвременен танц.
 
Режисьорът Христо Намлиев бе включил 200 хориста от всички формациите на града и 20 гайдари, а студенти от АМТИИ изненадаха публиката с лазерни арфи.
 
Преди спектакъла пловдивчани имаха възможността да се насладят на музиката на италианския духов оркестър "ДТАмброзио" - гост от град Матера, който е Европейска столица на културата през 2019 -та, заедно с Пловдив.
 
Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата. Едногодишната програма бе подготвена от фондация "Пловдив 2019" в рамките на четири години и включва 300 проекта и близо 500 събития, които обхващат целия Южен централен район, както и градовете финалисти от втория кръг на надпреварата - Варна, София и Велико Търново. Тя е структурирана в четири тематични платформи - Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране, свързани с типичните за града особености.

Пловдив
Благой Момчилов

БТА