/ Христо Крачолов
Иван Тотев за отриването на Пловдив 2019
100287
Иван Тотев за отриването на Пловдив 2019
  • Иван Тотев за отриването на Пловдив 2019
Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата (ЕСК) беше впечатляващо и надмина всички наши очаквания. Над 50 000 души имаше в централната градска част. Това заяви кметът на града Иван Тотев по повод шоуто от вечерта на 12 януари, когато градът официално откри домакинството си като културната столица на Европа през 2019-та година.

2019 г. ще промени имиджа на Пловдив и ще популяризира града като достойна столица на културата на Европа

Той благодари за професионализма на всички институции, които бяха ангажирани с подготовката и провеждането на събитието. Градоначалникът подчерта, че можем да се гордеем със създадената организация и това показва, че градът е готов за провеждането на подобни мащабни мероприятия.
 

„Ролята на пловдивчани е много голяма, в откриването участваха над 1000 доброволци, които се качиха на сцената“, добави още Тотев. По думите му те за първи път излизат на сцена и никой не би трябвало да отправя критики към представянето им.

Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 започва с изложби, музика и театър (СНИМКИ)

Спектакълът е правен от пловдивчани за пловдивчани. Аз се гордея, че тези хора допринесоха за това празникът да бъде наистина невероятен“, коментира той.

Тотев подчерта още, че „откриващите събития за ЕСК са специфични и не са част от високата култура, която очакват някои. Те са събития, които се провеждат с активното участие на местните общности и са за местните общности“.

Събитията в Пловдив: С какво още ще ни изненадва Евростолицата на културата?

По думите му международните оценки, получени за откриването на ЕСК 2019, са много високи.

Очаква се най-късно до 21 януари движението по бул. „Цар Борис III Обединител” да бъде пуснато, а сцената да бъде демонтирана окончателно до 17 януари.

Още чуйте в звуковия файл.