Сръбски автори с изложба в Етнографския музей
Сръбски автори с изложба в Етнографския музей / Регионален Етнографски музей

Изложба „Животът е просто изкуство“ на артисти от сръбската Асоциация за изящни изкуства в Ниш „ЛУНА“ се открива тази вечер от 18ч. в РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ. Тази изложба представя вечната склонност на човека да създава и да оставя следа от съществуването си.

Индивидуалността на участниците и разнообразието в прилагането на традиционни техники се разкриват в експозицията чрез картини, рисунки, скулптури и смесени техники.

На откриването ще присъстват 20 от 30-те автори, чиито произведения са представени в изложбата, която ще продължи до 30 май.

Асоциацията за изящни изкуства „ЛУНА“ от Ниш, Сърбия е център на художници и други занаятчии, ценители на изящните изкуства с различни тематични интереси и креативни техники.

„ЛУНА“ се превръща в институция за пръв път през 1969 г. като Любителска асоциация за изящни изкуства в Ниш „АДЛУН“, под егидата на Културен център ЮНА, съвместно с Асоциацията на професионалните художници, а след 1973 г. преминава под ръководството на Любителска асоциация – Ниш. „ЛУНА“ има изграден социален статус и добра художествена репутация, благодарение на помощта и съдействието на компетентни институции и индивиди както на локално, така и на държавно равнище.

През последните години „ЛУНА“ се разраства. Тя става по-богата с нови членове – както млади, така и зрели художници. Освен традиционните си дейности, „ЛУНА“ е инициатор на многочислени хуманитарни дейности и изложби, съвместни проекти с разнообразни занаятчийски асоциации. За последните 4 десетилетия, около 350 художници от Асоциацията са представяли свои творби на повече от 100 съвместни и индивидуални изложби и са представили няколко хиляди картини и други произведения на изкуството.