/ netinfo
Срещу 34 лв. на ден аудиогид ни разхожда в Пловдив
97828
Срещу 34 лв. на ден аудиогид ни разхожда в Пловдив
  • Срещу 34 лв. на ден аудиогид ни разхожда в Пловдив
Аудиогид разхожда туристите в Пловдив. Иновативната и новаторска услуга за цялата страна струва 34 лв. за едно денонощие и се въвежда първо в Пловдив и София, съобщиха в ефира на Дарик директорът на ОИ “Старинен Пловдив“ Йордан Илиев и шефът на рекламата Александра Арабова.

Става въпрос  за 50 мобилни устройства, познати от музеите по света, които вече могат да се ползват за туристическа обиколка на града под тепетата. Те ще са на разположение на всеки желаещ в Информационния туристически център до Римския стадион и ще дават информация за 25 туристически обекта в града под тепетата

Догодина: Пловдив става аутсорсинг столица на България

Всеки турист може да наеме устройството, като с него получава компактна печатна карта, слушалки и три бонуса. Сред тях са безплатен вход за Музеен център Тракарт, за Музея на арменската история, който се намира в двора на Арменската църква и отстъпка в място за отдих.

Устройствата позволяват качването на видео, снимки и видео на жестомимичен език, които създават удобство за хората, дошли за няколко дни или само за няколко часа по бизнес. Към гида има и карта.

Ясни са номинациите във второто издание на Годишните награди за туризъм на Община Пловдив

„Маршрутът включва различни точки, обозначени с номера, които съответстват на звукозаписа. Така за изследователите ще е по-лесно да ги открият. Аудио гидовете предлагат много повече информация в сравнение с мобилните приложения. Звуковите файлове са с продължителност от 4 до 6 минути за всеки обект“, обясни още Илиев. За проекта Audio Guide България е разработен и специализиран софтуер, който да регулира отдаването под наем на устройствата.

Маршрутите включват основни забележителности. За всеки обект са подготвени аудио разкази, в които историческите факти са представени увлекателно и с любопитни подробности. За удобство на чужденците са записани и кратки видео-упътвания на особено сложните за ориентация места.

Артисти, художници и танцьори от Лвов идват в Пловдив за ЕСК 

Турът е достъпен на 3 езика: български, английски и руски. Предстои да се добавят турски и гръцки. Пешеходната обиколка е около 3 часа, като туристът я прави със своето
собствено темпо и сам решава кога и кои аудио записи да чуе.

„Към момента все още устройствата се ползват основно от чуждестранни туристи“, коментира директорът на ОИ „Старинен Пловдив.

Тотев обсъди общи проекти между Пловдив и Ираклион в културата и туризма

Илиев и Александра Арабова припомниха, че до 2 юли продължава гласуването за ВТОРИТЕ ГОДИШНИ НАГРАДИ В ТУРИЗМА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ за отличаване на най-добрите практики от 2017 г.

Всеки, който попълни анкетата, ще участва в томболата за 3 награди - билети за спектакъл, част от програмата на Opera Open 2018 на Държавна опера - Пловдив. Печелившите ще бъдат обявени на официалната церемония по награждаване, която ще се състои на 12 юли в Малката базилика.

Активен линк към анкетата за онлайн гласуване: ВТОРИ ГОДИШНИ НАГРАДИ В ТУРИЗМА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ.